Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

At Eternity’s Gate

Julian Schnabel

    biopic, drama,
Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk, VS, Zwitserland

Wanneer Vincent van Gogh in 1886 verhuist, met als doel door te breken als kunstenaar, leert hij een avant-gardistische groep kunstenaars kennen, onder wie Paul Gauguin. Maar Van Gogh stuit op onbegrip en vertrekt uiteindelijk naar Arles in de hoop een nieuw bestaan te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, verliest Van Gogh zich echter steeds verder in een wereld van ziekte en depressie.

In At Eternity’s Gate gaat regisseur Julian Schnabel, die eerder al succes oogstte met Basquiat en The Diving Bell and the Butterfly, op verkenning naar de worsteling van Vincent van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar. Schnabel stond erop dat Dafoe Van Gogh zou spelen, ook al was de acteur met zijn 63 jaar bijna twee keer zo oud als Vincent (die stierf op zijn 37ste). Schnabel krijgt gelijk, want Dafoe maakt een onuitwisbare indruk als de gekwelde, maar bezielde kunstenaar. Hij werd uitgeroepen tot beste acteur op het festival van Venetië 2018.

De titel van de film komt van Van Goghs werk Op de drempel van de eeuwigheid, geschilderd in 1890, twee maanden voor zijn dood. Het is te zien in van het Kröller-Müller Museum.

De film wordt vertoond i.s.m. de PKN, en wordt ingeleid door ds. Jan Willem Nieboer.