Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

God Only Knows

Mijke de Jong

78
    drama,
Nederland

God Only Knows is een feest van herkenning voor iedereen die broers en zussen heeft. Twee zussen bekommeren zich elk op hun eigen manier om hun overspannen broer die thuis zit, suïcidaal is, maar elke behandeling weigert. Hij lijkt ergens wel van zijn lijden te genieten, en bekijkt apocalyptische YouTubefilmpjes, waardoor hij het gevoel krijgt de wereld te moeten redden. Maar hij komt niet van de bank. De familieverhoudingen komen al snel onder spanning te staan wanneer de zussen ieder op hun eigen manier voor hun broer gaan zorgen. Terwijl ze naar buiten toe proberen om een zinvol leven te leiden laten ze naar elkaar alle decorum vallen zoals alleen broers, zussen of geliefden dat kunnen doen.
Centrale vraag in de film is hoe je iemand het beste kunt helpen; meegaan of confronteren?

Een vileine vertelling, met veel subtiele humor, waarin langzaam aan het licht komt hoe broerlief zo in deze toestand in geraakt.

God Only Knows is al weer de 18e film die Mijke de Jong regisseerde. Beroemd werd ze met Broos (1997) en Tussenstand (2007), beide goed voor meerdere Gouden Kalveren. Haar laatste film Layla M. werd voor de Oscars ingezonden.