Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Terminator (1984)

James Cameron

107
    Actie, Science Fiction,
VS

De Sneker Filmwinter heeft dit keer een heel bijzonder aanbod:  een workshop door de Nederlandse filmregisseur Martin Koolhoven, voorafgaand aan de film Terminator (1984). In de workshop zal Koolhoven ingaan op verschillende aspecten van het film maken en regisseren. Wat maakt de film speciaal, waar let je op, wat is het effect van bepaalde keuzes.  Hij doet dit op een boeiende en levendige manier, zoals we die kennen van het tv-programma De Kijk van Koolhoven.

Vrijdag 17 januari 13.30 uur . Duur workshop: 30 min.  Duur film : 107 min.

Een schijnbaar onverwoestbare robot wordt uit 2029 naar 1984 gestuurd om een jonge serveerster te vermoorden. Haar ongeboren zoon zal de mensheid voorgaan in een oorlog tegen machines, terwijl een menselijke soldaat uit dezelfde oorlog wordt gestuurd om haar koste wat kost te beschermen.

Het thema van het verhaal is de strijd tussen mens en machine om de heerschappij over de aarde, die in de toekomst plaatsvindt. De leider van de machines is een geavanceerde supercomputer genaamd Skynet, die door de Amerikaanse Defensie is ontwikkeld met als doel de mens uiteindelijk te kunnen vervangen op het slagveld. In augustus 1997 wordt het systeem echter zelfbewust en begint het met de uitroeiing van de mens. De mens blijkt echter moeilijk te vernietigen. Dit komt door een tactisch slimme en charismatische leider: John Connor, geboren in 1985. Skynet stuurt  een cyborg terug in de tijd om de moeder van John, Sarah Connor, te vermoorden, om te voorkomen dat vrijheidsstrijder John ooit geboren wordt.

Terminator 1 was in 1984 de tweede film van regisseur James Cameron, die later zijn roem vergrootte met Titanic en Avatar