Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Women Talking

Sarah Polley

105
    Boekverfilming, drama,
VS

In het voor twee Oscars genomineerde Women Talking tracht een groep vrouwen in een mennonietengemeenschap een antwoord te formuleren op het onrecht dat hen is aangedaan door een groep mannen. Ze werden gedrogeerd en misbruikt. De vrouwen proberen de realiteit te verzoenen met hun geloof. Gebaseerd op het boek van Miriam Toews.

De vrouwen gaan verschillend om met de traumatische gebeurtenissen. Dat leidt tot onderling onbegrip en ruzie, maar hun onderlinge loyaliteit is sterker, en ze trekken veelal samen op.  Van hen wordt gevraagd dat ze de mannen vergeven en blijven. Maar dat is slechts een van de scenario’s waar ze over spreken: vergeven of  de strijd aangaan, blijven of vertrekken. Maar wat zal er van hen worden, en wat willen ze zelf, als ze de gemeenschap zouden verlaten.
Taal is een systeem dat betekenis oplegt, dat kaders oplegt aan de waarneming en het voorstellingsvermogen. Dat betekent ook dat zolang de mannelijke vorm in een taal dominant is en de vrouwelijke vorm daarvan een afgeleide, een samenleving nooit gelijkwaardig kan zijn. En dat als mannen de definitie van woorden bepalen en vastleggen in wetteksten, de integriteit van een vrouwenlichaam door die wetten nooit gewaarborgd kan worden.  Hoe de vrouwen in Women Talking de taal naar zich toe trekken, zich de woorden eigen maken en zo langzaam de contouren uittekenen van de wereld waarin ze leven, maar vooral die waarin ze willen leven.  (vrij naar de bron: Filmkrant).

Naast het boek van Miriam Toews – het inhoudelijke verhaal – is de verfilming geïnspireerd door de zwart-witfoto’s van Larry Towells boek The Mennonites.

Cast

  • Rooney Mara,
  • Frances McDormand,
  • Claire Foy,
  • Jessie Buckley