Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Publieksenquête

Lekker scheuren

Bij de ingang van onze zaal wordt een zgn. scheurbriefje uitgereikt, de publieksenquête. U kunt na afloop van de film uw waardering aan de film geven door bij betreffend cijfer in te scheuren. Wij berekenen het gemiddelde cijfer. 
Dit cijfer is vooral van belang voor onze programmeur die hiermee uw feedback krijgt. De best scorende film wordt herhaald in de Filmwinter.

Publieksenquete Filmwinter 2024

Songs of Earth

Cijfer publieksenquête:

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van de natuurfilm Songs of Earth. Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders, die na al die jaren nog steeds een diepgewortelde liefde voor elkaar koesteren.

Bank of Dave

Cijfer publieksenquête:
8.8

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dave Fishwick, een selfmade miljonair uit het Britse dorpje Burnley. Dave, opgeklommen vanuit de arbeidersklasse, besluit een bank op te richten om lokale bedrijven een kans te geven. De elitaire financiële instellingen in Londen hebben al meer dan 100 jaar geen nieuwe bankvergunning verleend en zijn vastberaden om Dave tegen te werken. Bank of Dave is een echte feel good film.

Freaks Out

Cijfer publieksenquête:
8

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024. Rome, 1943. Matilde, Cencio, Fulvio en Mario leven als een familie in het circus van spreekstalmeester Israël. Wanneer deze op mysterieuze wijze verdwijnt, blijven de vier ‘freaks’ alleen achter in de door de nazi’s bezette stad. Maar iemand is naar ze op zoek, een man die niet alleen hun lot maar ook de loop van de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen.

Dogman  

Cijfer publieksenquête:
9.1

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024. Doug wordt op een avond aangehouden in een bus vol honden. Een politiepsychiater  moet uitzoeken of Doug toerekeningsvatbaar is, en we kunnen aan de hand van de flasbacks die we te zien krijgen gerust stellen dat Doug zeer getroubleerd is.  Hij groeide op in een liefdeloos gezin, waar hij mishandeld en verwaarloosd werd, en opgesloten, in een hondenkennel. Geen wonder dat Doug een bijzonder band met honden opbouwt.

Presque

Cijfer publieksenquête:
9.30

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024. Door een toeval kruisen de paden van Louis en Igor elkaar. In een opwelling besluit Louis Igor mee te nemen. Ze vertrekken samen in een lijkwagen om het lichaam van een oude vrouw naar de voet van de Cevennen te brengen. Het wordt een leerzame tocht.

Une belle course

Cijfer publieksenquête:
9.29

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024. De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het verzorgingstehuis te brengen waar ze voortaan zal wonen. Ze vraagt haar chauffeur Charles langs plekken te rijden die wat betekend hebben in haar leven, om deze voor een laatste keer te kunnen zien. In de straten van Parijs wordt langzaamaan een buitengewoon leven onthuld, wat Charles meer raakt dan hij ooit had kunnen denken. Sommige taxiritten kunnen levens veranderen

Plus que jamais

Cijfer publieksenquête:
9.20

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024.   De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren.

Empire of Light

Cijfer publieksenquête:
9.32

Herhaling uit de hoogst gewaardeerde films van Filmwinter 2024. Een Brits kuststadje in de jaren 80. De eenzame, gekwelde Hilary, die met schizofrenie kampt, leidt de bioscoop Empire. Wanneer de nieuwe werknemer Stephen zich in het complex aandient, ontstaat een relatie tussen hen.  Met Olivia Colman in de hoofdrol.

Vogels Kun Je Niet Melken ( De Boer, Het Land en De Zonen)

Cijfer publieksenquête:
8.9

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar de oudste zonen willen de boerderij in de toekomst graag overnemen. Maar dan moet er nog wel een boerderij om over te nemen zijn.

Rimini

Cijfer publieksenquête:

Richie Bravo, ooit een succesvolle popster, leidt een losbandig bestaan in de Italiaanse badplaats Rimini. In een permanente staat van verdoving geeft hij concerten aan gepensioneerden in louche hotels, heeft hij tegen betaling seks met fans en weet hij zijn gokverslaving tussen de bedrijven door ook nog te onderhouden. Als zijn dochter op een dag met een eis om geld zijn leven terug instapt, komt zijn bijzondere leefstijl abrupt tot een einde.

El Eco

Cijfer publieksenquête:
7.8

Een wonderschone film die je meeneemt naar het paradijselijke El Eco in Mexico. Hier, hoog boven op een heuvel, heeft een kleine gemeenschap zich genesteld te midden van uitgestrekte natuur. De mannen werken veelal buitenshuis, waardoor de vrouwen en kinderen het ritme van het leven bepalen. Een documentaire waarin je verdwijnt als in de allerbeste speelfilm.

20.000 Especies de Abejas

Cijfer publieksenquête:
7.5

Een achtjarig kind met de jongensnaam Aitor wil voortaan als Lucía door het leven gaan. Die verandering gaat niet zonder slag of stoot, hoe hard moeder Ane ook vecht voor de vrijheid van haar kind om te zijn wie ze wil. Als Ane en haar kinderen voor een zomer terugkeren naar haar geboortedorp, beginnen zowel moeder als dochter op te komen voor een lang genegeerde kant van hun identiteit.

C'è ancora domani

Cijfer publieksenquête:
8.9

Stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man. C'è Ancora Domani werd in Italië de succesvolste bioscoopfilm van 2023.

The Promised Land

Cijfer publieksenquête:
8.7

1755, Denemarken. Kapitein Ludvig Kahlen heeft zichzelf als doel gesteld de ongetemde Deense heide leefbaar te maken om in naam van koning Frederik V een kolonie te bouwen. In ruil hiervoor verwacht hij een koninklijke titel met bijbehorende eer en rijkdom. Kahlen heeft er echter al snel een vijand bij. Volgens de meedogenloze landeigenaar Frederik de Schinkel is het stuk grond namelijk al in zijn bezit. Mads Mikkelsen in de hoofdrol.

The Iron Claw

Cijfer publieksenquête:
7.4

The Iron Claw is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de opkomst en de ondergang van de bekende worstelaarsfamilie Von Erich. Onder leiding van het bewind van vader Fritz bestormen de onafscheidelijke broers Kerry, Kevin, Mike en David de wereldtop van het show-worstelen in de jaren tachtig. Hoewel het hen in de ring voor de wind gaat, lijkt er een buiten de ring een ware ‘Von Erich-vloek’ te heersen, en wordt de weg naar eeuwige roem omgeven door ondraaglijke persoonlijke tragedies.

All of us strangers

Cijfer publieksenquête:
8.4

Adam woont in Londen in een bijna lege torenflat. Op een avond ontmoet hij bij toeval zijn mysterieuze buurman Harry, die het ritme van zijn dagelijkse sleur doorbreekt. Terwijl er een relatie tussen hen ontstaat, is Adam veel bezig met herinneringen aan het verleden. Hij voelt een drang om naar de stad waar hij opgroeide te gaan en het huis waar zijn ouders  woonden te bezoeken. Daar lijkt het alsof er niks is veranderd sinds de dag dat ze stierven, 30 jaar geleden.

Gerlach

Cijfer publieksenquête:
8.6

Gerlach is een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert…

Poor Things

Cijfer publieksenquête:
9.1

Poor Things vertelt het ongelofelijke verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter, een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter. Bella is leergierig en leeft een beschermd bestaan bij Baxter. Ze mist kennis over de wereld om haar heen, maar heeft een drang er meer over te leren.

The Zone of Interest

Cijfer publieksenquête:
8.0

Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, Anatomy of a Fall) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

Io Capitano

Cijfer publieksenquête:
8.8

Wanneer twee jonge vrienden Senegal verlaten om naar Europa te gaan, voert hun moderne Odyssee hen door de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra van Libië en de gevaren van de zee.

Onder de blote hemel

Cijfer publieksenquête:
7.8

De tienjarige Elvie woont met haar verstandelijk beperkte moeder Emma op een camping midden in de natuur. Emma is liefhebbend maar naïef, ze worstelt met sociale interacties en heeft moeite om anderen te begrijpen. Terwijl de zomer op de camping losbreekt, broeit het tussen moeder en dochter.

May December

Cijfer publieksenquête:
7.2

Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen, bereiden Gracie en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry arriveert om het stel te analyseren voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken.

The Holdovers

Cijfer publieksenquête:
8.8

In The Holdovers moet een chagrijnige onderwijzer op een prestigieuze Amerikaanse school tijdens de kerstvakantie achterblijven op de campus om toezicht te houden op het handjevol leerlingen dat nergens anders heen kan. Tegen de verwachting in vormt hij een band met een van de leerlingen – een slimme onruststoker met problemen  – en het hoofd van de schoolkeuken die onlangs haar zoon verloren heeft in Vietnam.

Le Ravissement

Cijfer publieksenquête:
8.2

Le Ravissement. Op dezelfde dag dat Lydia’s vriend hun jarenlange relatie verbreekt, vertelt haar beste vriendin Salomé dat ze zwanger is. Vanaf dat moment stort een verdoofde Lydia zich volledig op haar werk als vroedvrouw en op de zorg voor haar vriendin. Steeds verder raakt ze verzonken in haar eigen wereld, totdat ze op een avond Milos ontmoet en een one night stand beleeft.

The Old Oak

Cijfer publieksenquête:
8.8

In een voormalige mijnwerkersstad staat The Old Oak, de laatste kroeg van het inmiddels vervallen plaatsje in Noord-Engeland. De lokale bevolking kan zelf amper het hoofd boven water houden en ziet hun woonplaats steeds verder leeglopen. Kroegbaas TJ hoort zijn mopperende, vaste klanten zwijgzaam aan. Als dan de pub ook nog eens met sluiting wordt bedreigt, zorgt de huisvesting van Syrische vluchtelingen in het stadje voor extra onrust. Maar een onwaarschijnlijke vriendschap brengt de verschillende werelden voorzichtig tot elkaar, met The Old Oak als gezamenlijk middelpunt.

Perfect Days

Cijfer publieksenquête:
7.5

Hirayama is volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokio. Naast zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert.

Upon Entry

Cijfer publieksenquête:
7.5

Met geldige visa reizen Diego, een Venezolaanse stedenbouwkundige, en Elena, een danseres uit Barcelona, van Spanje naar de Verenigde Staten om samen een nieuw leven te beginnen. In het 'land van de onbegrensde mogelijkheden' willen ze hun geluk beproeven en hun carrière een nieuwe boost geven. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor.

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Cijfer publieksenquête:
8.6

Anton Corbijn brengt hét verhaal achter de meest iconische albumhoezen uit de jaren 60 en 70 tot leven in ‘Squaring the Circle (the story of Hipgnosis)’. Van Pink Floyd, Led Zeppelin en 10CC tot Paul McCartney; hun meest spraakmakende platenhoezen werden gemaakt door Storm Thorgerson en Aubrey ‘Po’ Powell, de creatieve genieën achter design studio Hipgnosis

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Cijfer publieksenquête:
9

Harold Fry verlaat zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart en telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven.

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Cijfer publieksenquête:
9.35

Deze documentaire laat de ontwikkeling van Cohens carrière zien en focust zich op de ontstaansgeschiedenis van zijn meest bekende en meest gecoverde song. Cohen werkte er maar liefst zeven jaar aan en op papier telde het uiteindelijk meer dan honderdvijftig coupletten. Inmiddels veroorzaakt het lied een haast religieuze ervaring tijdens concerten en festivals en is het de winnende song van veel talentenshow kandidaten. In 2021 stond het lied in Nederland met maar liefst drie versies in de Top2000.

Monster

Cijfer publieksenquête:
7.7

Als het gedrag van haar zoontje Minato verandert, houdt Saori zijn leraar Michitoshi verantwoordelijk. Ze stormt de school binnen en eist onmiddellijk uitleg. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komt de waarheid langzaam boven water.

Dalva

Cijfer publieksenquête:
9.1

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt.

Zomervacht

Cijfer publieksenquête:
8.6

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt?

Dancing Queen

Cijfer publieksenquête:
9.20

Dancing Queen vertelt het verhaal van de 12-jarige Mina. Haar wereld komt op de kop te staan wanneer de beroemde danser E.D.Win naar haar stad en dus ook school verhuist. Ze wordt halsoverkop verliefd. Wanneer hij iedereen uitnodigt voor een auditie voor zijn nieuwe dansploeg, ziet Mina haar kans schoon en schrijft zich in.

The Great Escaper

Cijfer publieksenquête:
9.20

The Grat Escaper. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Britse Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan die op 89-jarige leeftijd ontsnapte uit het verzorgingstehuis om de 70e herinneringsdag van D-Day in Normandië bij te wonen. Met top-acteur Michael Caine (90) in de hoofdrol en Glenda Jackson in haar laatste rol voor haar dood in 2023.

She Said

Cijfer publieksenquête:
8.6

She Said gaat over de twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden. Een verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood. De film volgt journalisten en redacteurs die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden.

Het Smelt

Cijfer publieksenquête:
8.2

Vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

No Dogs or Italians Allowed

Cijfer publieksenquête:
7.8

Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto. Cesira belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken dan ook elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen.

Anselm

Cijfer publieksenquête:
8.7

Anselm is een portret van de invloedrijke en vernieuwende kunstenaar Anselm Kiefer van de hand van een van de meest belangrijke Duitse filmmakers van deze tijd, Wim Wenders.

Love Life

Cijfer publieksenquête:
6.6

Taeko woont met haar man Jiro en haar zesjarige zoontje Keita uit een vorig huwelijk in een kleine flat in de stad. Hoewel Jiro’s ouders om de hoek wonen, is de familieband niet hecht: ze hebben moeite met het huwelijk en wensen een eigen kleinzoon.

The Dmitriev Affair

Cijfer publieksenquête:
9

Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

Das Lehrerzimmer

Cijfer publieksenquête:
8.3

Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak (Leonie Benesch) werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak.

The Quiet Girl

Cijfer publieksenquête:
9.1

The Quiet Girl. Ierland 1981. Als er opnieuw een kind op komst is, is er voor de jonge, introverte Cáit niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín. Cáit's stugge oom Seán heeft meer moeite moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn. Toch bloeit ze open, maar aan elke zomer komt een einde.

Reality

Cijfer publieksenquête:
8.8

Reality is gebaseerd op het FBI-ondervragingstranscript van de Amerikaanse klokkenluider Reality Winner. Reality Winner is…

Utama

Cijfer publieksenquête:
8.7

Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama's laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom.  Het is Sisa's taak om water te halen, terwijl Virginio de lama's laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd.

Nothing To Laugh About

Cijfer publieksenquête:
8.9

Nothing To Laugh About. Er valt inderdaad niets te lachen als op één dag je vriendin het uitmaakt, je show wordt gecanceld en je van de dokter hoort dat je botkanker hebt. Het overkomt de ooit succesvolle stand-up comedian Kasper Berntsen, die zich met frisse tegenzin aanmeldt bij een praatgroep van mede-kankerpatiënten.

Past Lives

Cijfer publieksenquête:
8.2

Past Lives. Nora en Hae Sung, twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet.

Sages-Femmes

Cijfer publieksenquête:
8.5

Huisgenoten Sofia en Louise zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om hun vaardigheden in de praktijk te brengen. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood.

Riceboy Sleeps

Cijfer publieksenquête:
8.5

Alleenstaande moeder So-Young brengt haar puberzoon Dong-Hyun groot in de buitenwijken van Canada. Hoewel ze voortdurend wordt geconfronteerd met culturele uitdagingen, is ze ervan overtuigd dat het leven hier meer te bieden heeft dan in Zuid-Korea. Als ze door onverwachts nieuws terugkeren naar Zuid-Korea, komen ze eindelijk weer in aanraking met hun roots en is het tijd om trauma’s uit het verleden onder ogen te komen.

Je verrai toujours vos visages

Cijfer publieksenquête:
9.2

In de hoopgevende Franse film Je verrai toujours vos visages snijdt  regisseur Jeanne Herry een belangrijk sociaal thema aan. De film laat zien hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Het herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan in een veilige omgeving.

Le Pot-Au-Feu

Cijfer publieksenquête:
8.9

Le Pot-Au-Feu. In deze culinaire vertelling vertolkt Pierre Gagnaire, een van Frankrijks toonaangevende chef-koks met 14 Michelin-sterren, de rol van culinair regisseur. De Franse topacteurs Juliette Binoche en Benoît Magimel spelen de twee geliefden en delen het scherm met een diverse cast van Franse groenten, zeevruchten, vlees... en behoorlijk wat boter. Een film voor fijnproevers!

One Life

Cijfer publieksenquête:
9.4

One Life verfilmt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen.

Roter Himmel

Cijfer publieksenquête:
7.1

Een klein vakantiehuis aan de Baltische kust. De dagen zijn warm en het heeft al weken niet geregend. Vier jonge mensen komen bijeen, oude en nieuwe vrienden. De uitgedroogde bossen om hen heen beginnen te branden, net als hun emoties. Geluk, lust en liefde, maar ook jaloezie, wrok en spanningen. Ondertussen branden de bossen.

Cairo Conspiracy

Cijfer publieksenquête:
8.2

In Cairo Conspiracy maken we kennis met Adam, die verstrikt raakt in een machtsstrijd binnen de religieuze en politieke elites van Egypte.  De eenvoudige vissersjongen wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben.

Unruly

Cijfer publieksenquête:
9.1

Jaren ’30, Denemarken. De jonge Maren wordt door de overheid als losbandig en ongemanierd gezien. Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt ze naar een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø gestuurd. Daar leert ze zich als een deftige dame te gedragen. Haar kamer deelt ze met Sørine, die reeds in het keurslijf is geperst. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden met alle gevolgen van dien.

Napoleon

Cijfer publieksenquête:
6.7

Napoleon is een spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte. In dit magistrale epos toont de legendarische regisseur Ridley Scott ons Napoleons onstuitbare opmars naar de macht aan de hand van diens verslavende, wispelturige relatie met Josephine, zijn enige ware liefde, en laat hij ons, door enkele van de meest dynamische oorlogsscènes ooit gefilmd, kennismaken met Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën.

Anatomy of a Fall

Cijfer publieksenquête:
8.8

Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleed.

Sweet Dreams

Cijfer publieksenquête:
7.4

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe. Hun vervreemde zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen.

Les Enfants Des Autres

Cijfer publieksenquête:
7.5

Lerares Rachel tikt de veertig aan als ze smoorverliefd wordt op Ali, die ze tijdens een gitaarles leert kennen. Al snel raakt ze ook verknocht aan zijn vierjarige dochter Leila en krijgt ze ook te maken met de moeder van het meisje. In deze nieuwe situatie ervaart Rachel niet alleen moedergevoelens voor Leila en alle risico’s die het houden van andermans kinderen met zich mee brengen, maar begint ze ook haar eigen kinderwens te herontdekken.

Oppenheimer

Cijfer publieksenquête:
8.8

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX®-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.

Return to Seoul

Cijfer publieksenquête:
7.0

Return to Seoul is een energiek drama over een vrijgevochten vrouw op zoek naar identiteit tijdens verschillende fases van haar jonge leven.

Aurora's Sunrise

Cijfer publieksenquête:
9.3

Aurora's Sunrise.  Deze aangrijpende animatiedocumentaire vertelt het onvergetelijke verhaal van Aurora Mardiganian, die als overlever van de Armeense genocide vlucht naar Amerika en wereldberoemd wordt als hoofdrolspeler in Hollywoodfilm Auctions of Souls, gebaseerd op haar leven.

Revoir Paris

Cijfer publieksenquête:
8.6

Revoir Paris. Drie maanden na het overleven van een terroristische aanslag op een Parijse bistro herinnert Mia zich slechts flarden van de gebeurtenissen. Ze besluit haar stappen van die noodlottige avond na te lopen in de hoop dat wanneer ze zich meer herinnert, ze haar leven weer op kan pakken.

La syndicaliste

Cijfer publieksenquête:
8.6

La syndicaliste. Wanneer vakbondsafgevaardigde Maureen Kearney als klokkenluider een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse nucleaire industrie aan het wankelen. Terwijl het politieonderzoek in volle gang is, ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert de slachtofferrol van Maureen naar die van een verdachte.

The Blue Caftan

Cijfer publieksenquête:
8.8

The Blue Caftan. Halim  heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

Asteroid City

Cijfer publieksenquête:
8.2

Asteroid City speelt zich af rond 1955, in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Het programma van een conventie voor jonge Stargazers en Space Cadets, waar leerlingen en hun ouders vanuit het hele land bij elkaar komen voor onderlinge kameraadschap en wetenschappelijke competitie, wordt spectaculair verstoord door wereldschokkende gebeurtenissen.

Sporen van Indië

Cijfer publieksenquête:
8.4

Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10% van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland.

Broker

Cijfer publieksenquête:
8.3

Broker. Sang-hyeon en Dong-soo verdienen goed geld aan het stelen van ter vondeling gelegde baby’s, om ze vervolgens aan te bieden op de adoptiemarkt. Wanneer moeder So-young terugkomt op de beslissing om haar baby af te staan, ontdekt ze de twee mannen en hun illegale praktijk. Overspoeld door gevoelens van zowel moederliefde als wanhoop, besluit ze mee te helpen bij de zoektocht naar geschikte ouders voor haar kind. Ondertussen zitten de rechercheurs Soo-jin en Lee ze op de hielen.

Godland

Cijfer publieksenquête:
7.6

Godland. De jonge Deense priester Lucas wordt aan het einde van de 19e eeuw op reis gestuurd naar IJsland, een van de laatste koloniën van het Deense rijk. Zijn missie: toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie en de bewoners fotograferen. Met zijn camera op de rug begint de priester aan een avontuurlijke tocht die niet zonder uitdagingen verloopt: de lokale bevolking zit niet te wachten op onderwerping en heeft totaal geen interesse zich verstaanbaar te maken.

Silver Haze

Cijfer publieksenquête:
7.3

Silver Haze. Franky is een jonge verpleegster uit een Londense buitenwijk, die na een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd nog altijd op zoek is naar antwoorden. Antwoorden die ze nodig heeft om een toekomst voor zichzelf te kunnen zien. Als Franky verliefd wordt op Florence, een van haar patiënten, ontvluchten ze samen de stad. Aan de kust vindt Franky een veilige plek bij de samengestelde familie van Florence en lukt het haar om het verleden onder ogen te zien.

Aftersun

Cijfer publieksenquête:
7.0

Aftersun. De jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

The Whale

Cijfer publieksenquête:
8.7

The Whale. The Whale is een aangrijpend drama met een fenomenale comeback van acteur Brendan Fraser als vader, die probeert opnieuw contact te maken met zijn vervreemde tienerdochter. Het schetst een ontroerend portret van een man die zijn leven opnieuw betekenis wil geven. Charlie leeft teruggetrokken en geeft Engelse les online. Hij heeft ernstig overgewicht en lijkt alles in zijn leven te zijn kwijt geraakt.

Tár

Cijfer publieksenquête:
7.5

Tár. Van schrijver-producent-regisseur Todd Field komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.

Un Autre Monde

Cijfer publieksenquête:
7.7

Un Autre Monde biedt een kijkje in het leven van de familie Lemesle op het moment dat hun gezinsleven bezwijkt onder de werkdruk van man en vader Philippe. De film toont een herkenbaar, belangwekkend verhaal over de moeilijke keuzes die we moeten maken in het leven.

Babylon

Cijfer publieksenquête:
8.5

Babylon is een origineel verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920, over de opkomst en ondergang van diverse personages in een tijdperk van decadentie in het vroege Hollywood.

Everything Everywhere All at Once

Cijfer publieksenquête:
6.6

Everything Everywhere All at Once. Evelyn heeft samen met haar man Waymond een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en is Evelyn niet langer alleen een wasserettehouder, maar ook internationaal bekende filmster, kungfu-meester, chef-kok of misschien de held die iedereen al die tijd nodig had.

Women Talking

Cijfer publieksenquête:
8.5

Women Talking. In het voor twee Oscars genomineerde Women Talking tracht een groep vrouwen in een mennonietengemeenschap een antwoord te formuleren op het onrecht dat hen is aangedaan door een groep mannen. Ze werden gedrogeerd en misbruikt. De vrouwen proberen de realiteit te verzoenen met hun geloof. Gebaseerd op het boek van Miriam Toews.

A Plein Temps

Cijfer publieksenquête:
7.4

A Plein Temps. Het leven van Julie Roy, het hoofdpersonage uit À Plein Temps, is het beste te vergelijken met een lastige jongleer-act. Iedere dag moet zij haar drukke kinderen verzorgen, in een sjiek hotel de kamers schoonmaken, haar kinderen weer ophalen, eten klaarmaken, en dan begint de hectische dag weer opnieuw. Julie weet de kegels nog net in de lucht te houden, maar één moment van onoplettendheid is genoeg om de act tot een vernederend einde te laten komen.

Vortex

Cijfer publieksenquête:
7.1

Vortex vertelt het verhaal van een ouder koppel. In hun Parijse flat zorgt ‘vader’ , terwijl hij schrijft aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films, voor zijn dementerende echtgenote.

No Bears

Cijfer publieksenquête:
7.6

No Bears. In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties extreme gevolgen kunnen hebben.

All the Beauty and the Bloodshed

Cijfer publieksenquête:
8.7

All the Beauty and the Bloodshed vertelt een emotioneel en veelzijdig verhaal over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizen Four) creëerde een zeer persoonlijk portret van één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw. De documentaire toont het leven, de carrière en het activisme van Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie.

Return to Dust

Cijfer publieksenquête:
8.7

Return to Dust. De bescheiden Ma en de schuchtere Cao zijn verstoten door hun families en worden gedwongen tot een gearrangeerd huwelijk. Ze besluiten hun krachten te bundelen om samen te overleven. In de veilige haven die ze hebben weten te creëren, ontstaat er langzaam maar zeker een bijzondere band tussen Ma en Cao.

The Banshees of Inisherin

Cijfer publieksenquête:
8.4

In The Banshees of Inisherin volgen we twee goede vrienden Padraic en Colm die in een moeilijke situatie belanden wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te verbreken. Op het eiland voor de Westkust van Ierland, waar de twee wonen, probeert een verwarde Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan.

Close

Cijfer publieksenquête:
9.2

Close. Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi.

Encore (Filmwinter)

Cijfer publieksenquête:
9.0

Encore. Voor zijn nieuwe film duikt Cédric Klapisch in de wereld van de dans. Klassiek ballet en moderne dans komen samen in een verhaal over hoop dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs. De 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een blessure op en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Ze is haar doel kwijt en moet haar leven een andere wending geven. Met hulp van vrienden vindt ze ander werk. Dat voert haar naar Bretagne waar ze een gezelschap voor moderne dans ontmoet.

Competencia Oficial

Cijfer publieksenquête:
6.8

Competencia Oficial. In de hoop op eeuwige roem heeft een miljardair zijn zinnen gezet op het maken van een filmhit en stelt hiervoor een all-star team samen. Hij huurt de beroemde filmmaker Lola Cuevas in om het ambitieuze project in goede banen te leiden. Daarbij worden er twee grote acteurs met nog grotere ego’s geregeld: Hollywood hartenbreker Félix Rivero en de grensverleggende theateracteur Iván Torres.

Good Luck To You, Leo Grande

Cijfer publieksenquête:
9.1

Good Luck To You, Leo Grande. Nancy Stokes, een gepensioneerd lerares en weduwe, smacht naar een avontuur, een connectie en naar seks, goede seks.

Cow

Cijfer publieksenquête:
7.3

Cow. Een kalf wordt geboren. Voor Luma, een ervaren moeder, is dit routine. Ze likt haar pasgeboren kalf voordat het van haar wordt weggenomen. Het leven van Luma is een aaneenschakeling van inseminatie, baren en gemolken worden. In Cow volgt regisseur Andrea Arnold (Fish TankI, American Honey) het dagelijkse leven van een melkkoe.

R.M.N. (Filmwinter)

Cijfer publieksenquête:
7.3

R.M.N. Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt er naar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders.

Zee van Tijd

Cijfer publieksenquête:
9.6

Zee van Tijd. Het jonge koppel Lucas en Johanna zeilt in de jaren ’80 met hun zoontje Kai de wereld rond: stapelverliefd, onbezorgd en vol dromen en idealen. Midden op de Atlantische Oceaan verandert alles, wanneer de ergste nachtmerrie van de jonge ouders werkelijkheid wordt. Het abrupte einde van de reis is het begin van innerlijke strijd.

Le Meilleur Reste à Venir

Cijfer publieksenquête:
9.1

Le meilleur reste à venir. Arthur en César zijn al hun hele leven beste vrienden, maar totaal verschillend. Arthur is een neurotische scheikundeleraar en César een vrijgevochten womanizer die altijd in de problemen raakt. Na een misverstand in het ziekenhuis zijn ze er beiden van overtuigd dat de ander nog maar een paar maanden te leven heeft.

Lunana, A Yak in the Classroom

Cijfer publieksenquête:
8.9

Lunana, A Yak in the Classroom. De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt voor zijn laatste opleidingsjaar naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana gestuurd. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen van zijn primitieve nieuwe omgeving, zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen, brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.

Belfast

Cijfer publieksenquête:
9.5

Belfast. De negenjarige Buddy is gek op films en groeit op in de late jaren 60 in Belfast. Het is een turbulente periode voor het gezin uit de arbeidersklasse. Buddy wordt getuige van een land waarin grote chaos heerst. Intussen worstelen zijn ouders met de idee om Noord-Ierland te verlaten en een nieuw leven te beginnen.

Knor

Cijfer publieksenquête:
9.3

Knor. Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. Hij doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens…

Supernova

Cijfer publieksenquête:
9.7

Supernova. Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst.

Dear Comrades!

Cijfer publieksenquête:
8.4

Dear Comrades! Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders.

Nowhere special

Cijfer publieksenquête:
8.8

Nowhere Special. Nowhere Special is een indringend en lief Brits drama over een vader die een belangrijke keuze moet maken voor de toekomst van zijn zoontje. John is een 35-jarige alleenstaande glazenwasser in Noord-Ierland die de zorg heeft over zijn zoontje Michael van vier. John heeft echter niet lang meer te leven, dus gaat hij op zoek naar de perfecte ouders voor Michael.

Babyteeth

Cijfer publieksenquête:
8.3

Babyteeth is de verrassende debuutfilm van Shannon Murphy (Killing Eve): een eigenzinnig en bitterzoet verhaal over de zieke Milla en haar eerste grote liefde.

The Fabelmans

Cijfer publieksenquête:
8.4

The Fabelmans. De kleine Sammy Fabelman groeit op in Arizona in de jonge jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Reeds in zijn kindertijd heeft hij een grote passie gevonden in de cinema en maakt hij films met zijn vrienden. Hij voelt zich hierin gesteund door zijn moeder, een bedreven pianiste.  

Boiling Point

Cijfer publieksenquête:
7.2

Boiling Point. Chef-kok Andy probeert zijn Londense restaurant ondanks alle tegenslag draaiende te houden op de drukste dag van het jaar.

Rose (Filmwinter)

Cijfer publieksenquête:
8.6

Rose. In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting.  Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen.

Narcosis

Cijfer publieksenquête:
8.3

Narcosis. Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat er mee te maken heeft.

Where are you, Adam?

Cijfer publieksenquête:
6.6

"Where are you, Adam?" speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever…

Quo Vadis, Aida?

Cijfer publieksenquête:
9.1

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

Riders of Justice

Cijfer publieksenquête:
9.0

Riders of Justice. Beroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk.

A Beautiful Day in the Neighborhood

Cijfer publieksenquête:
8.2

A Beautiful Day in the Neighborhood. De cynische journalist Lloyd Vogel krijgt de opdracht om een profiel te schrijven over de geliefde televisiepersoonlijkheid Fred Rogers. Hij aanvaardt deze opdracht met tegenzin. Toch lijkt er een vriendschap te ontstaan, die Lloyd zijn visie op het leven verandert.  

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Cijfer publieksenquête:
8.8

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel. De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

Ballad of the White Cow

Cijfer publieksenquête:
8

Ballad of the White Cow. Mina’s leven staat op zijn kop wanneer ze bij de rechtbank hoort dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moet zijn, anders was het niet gebeurd.

Pink Moon

Cijfer publieksenquête:
7.6

Pink Moon. Als Iris volkomen onverwachts van haar vader Jan te horen krijgt dat hij genoeg heeft van het leven en ermee wil stoppen, wordt ze gedwongen de totale absurditeit van de situatie onder ogen te komen. Ze probeert met alle macht een antwoord bij haar vader los te krijgen op de enige vraag die er voor haar toe doet: waarom?

Turn Your Body to the Sun

Cijfer publieksenquête:
8.8

Turn Your Body to the Sun. De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk. Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning.

Flee

Cijfer publieksenquête:
8.9

Flee. De geanimeerde documentaire Flee vertelt het waargebeurde verhaal van Amin Nawabi, die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte. Hij is nu 36 jaar, een succesvol academicus en wil gaan trouwen met zijn langdurige vriend Kasper. Maar hij weet dat hij nog het een en ander moet loslaten voordat hij die stap kan maken, en daar is hij nu eindelijk klaar voor.

Woman (Filmhuis)

Cijfer publieksenquête:
9.4

Woman. Een intiem en divers portret van tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

And Than we Danced

Cijfer publieksenquête:
8.3

And Than We Danced. De hoofdpersoon in deze film, Merab, een getalenteerd danser, is een zachtaardige jongen die niet echt past in de Georgische danscultuur. Hij komt daar met nadruk achter wanneer Irakli, een mannelijke mededanser, zijn hoofd op hol brengt.

Nope

Cijfer publieksenquête:
6.8

Nope. “What’s a bad miracle?” Oscar®-winnaar Jordan Peele heeft het moderne horrorgenre op zijn kop gezet met Get Out en daarna Us. Nu geeft hij een nieuwe draai aan de zomerfilm met zijn meest recente popnachtmerrie: het grootse horroravontuur Nope.

Triangle of Sadness (Filmwinter)

Cijfer publieksenquête:
7.2

Triangle of Sadness. De modellen Carl en Yaya worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers. De cruise eindigt catastrofaal en in de strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet.

Moonage Daydream

Cijfer publieksenquête:
8.3

Moonage Daydream is meer dan een documentaire. Het is een genre-overschrijdende filmische ervaring gebaseerd op een van de meest iconische wereldberoemde rocksterren aller tijden en lijkt nu al een van de bepalende culturele momenten van het jaar te worden. De film heeft de volledige goedkeuring van Bowie's nabestaanden en bevat veel van zijn beste nummers, evenals nooit eerder vertoonde concertbeelden.

Mulholland Drive

Cijfer publieksenquête:
8.3

Mulholland Drive. De film heeft na 20 jaar nog niks aan kracht ingeboet en wordt beschouwd als één van de beste films van deze eeuw. Bette Elms is een jonge, ambitieuze actrice die haar geluk beproeft in Hollywood. Vlak na haar aankomst staat de mysterieuze Rita bij haar op de stoep. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, is haar geheugen kwijt en duidelijk op de vlucht. Maar voor wat, en wie is ze?

De Acht Bergen

Cijfer publieksenquête:
8.7

De Acht Bergen vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno; een jongen uit de bergen. In hun levenslange zoektocht naar geluk zwerft Pietro de wereld over terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg. Naar de internationale, prijswinnende bestseller Le Otto Montagne van Paolo Cognetto.

Triangle of Sadness (Filmhuis)

Cijfer publieksenquête:
7.5

Triangle of Sadness. De modellen Carl en Yaya worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers, waaronder een Russische oligarch, Britse wapenhandelaars en een eigenzinnige, alcoholische, Marx-citerende kapitein. In eerste instantie oogt alles als de perfecte Instagram post, maar er is een hevige storm op komst. De cruise eindigt catastrofaal en het koppel strandt met een groep miljardairs en een schoonmaakster op een onbewoond eiland. In een strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet.

R.M.N. (Filmhuis)

Cijfer publieksenquête:
7.6

R.M.N. Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt er naar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien.

Rose (Filmhuis)

Cijfer publieksenquête:
9.4

Rose, In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen.

Un Beau Matin

Cijfer publieksenquête:
7.2

Un Beau Matin. Alleenstaande moeder Sandra woont samen met haar acht-jarige dochter in een klein appartementje in Parijs. Naast het zorgen voor haar dochter en haar drukke baan als tolk gaat Sandra regelmatig op bezoek bij haar vader, een oud filosofieprofessor die lijdt aan een neurodegeneratieve ziekte.

Las Bestias

Cijfer publieksenquête:
8.8

Las Bestias. Antoine en zijn vrouw Olga runnen een biologische boerderij in een dorp in Galicië, de noordwestelijke regio van Spanje. Hoewel het Franse echtpaar haar best doet te integreren in de gemeenschap, blijft de plaatselijke bevolking hen zien als indringers. Hun verzet tegen een windmolenpark zet de verhoudingen op scherp.

Alcarras

Cijfer publieksenquête:
7.3

Zo lang ze zich kunnen herinneren besteedt de Solé familie de zomer aan het oogsten van perziken op hun boomgaard in Alcarràs. Dit jaar kan echter de laatste keer zijn, als blijkt dat de eigenaar overweegt het land te verkopen.

Die Wannsee Konferenz

Cijfer publieksenquête:
8.3

Historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust...

Encore (Filmhuis)

Cijfer publieksenquête:
9.6

Encore. Voor zijn nieuwe film duikt Cédric Klapisch in de wereld van de dans. Klassiek ballet en moderne dans komen samen in een verhaal over hoop dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs. De 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een blessure op en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Ze is haar doel kwijt en moet haar leven een andere wending geven.

Ich Bin Dein Mensch

Cijfer publieksenquête:
7.7

Ich Bin Dein Mensch. Wetenschapper Alma werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd. En zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner, die tot het absolute uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken.

Ninjababy

Cijfer publieksenquête:
7.6

Ninjababy. De 23-jarige Rakel geniet van haar onbezorgde leven en woont samen met een vriendin. Ze tekent strips, houdt van feestjes, drank en drugs en heeft regelmatig een onenightstand. Na aandringen van haar huisgenoot doet Rakel een zwangerschapstest en blijkt ze al 6 maanden zwanger te zijn van een scharrel, terwijl ze net begint te daten met de judoleraar. Moeder worden stond niet op Rakels bucketlist en aangezien abortus geen optie meer is, moet ze gaan kiezen tussen haar oude vertrouwde leventje en de door haar omgedoopte Ninjababy, die haar steeds meer begint te kwellen wanneer hij in haar verbeelding tot leven komt.

There is No Evil

Cijfer publieksenquête:
8.2

There is No Evil, Heshmat, Pouya, Javad,Bharam. Hun verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Iraanse regime waar de doodstraf nog steeds bestaat, strijden mannen en vrouwen voor hun vrijheid.

The United States vs. Billie Holiday

Cijfer publieksenquête:
8.4

The United States vs Billie Holiday. De legendarische Billie Holiday, één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden, werd (en wordt nog steeds) aanbeden over heel de wereld. Door haar nummer Strange Fruit, waarin ze een aanklacht doet tegen rassenongelijkheid en racistisch geweld, werd ze jarenlang het doelwit van de Federal Department of Narcotics.

Herself

Cijfer publieksenquête:
8.1

Herself is een Brits-Iers drama over de jonge moeder Sandra (Clare Dunne) die met haar twee dochters ontsnapt uit een gewelddadige relatie en een nieuw bestaan moet opbouwen.

Drive my car

Cijfer publieksenquête:
8.9

Drive my car .Theaterregisseur Yûsuke Kafuku is gelukkig getrouwd met Oto tot het noodlot plotseling toeslaat. Overrompeld door het verdriet probeert Kafuku het geheim te begrijpen, dat hij vlak voor haar overlijden ontdekte.

El buen patrón

Cijfer publieksenquête:
7.7

El buen patrón. In afwachting van een bezoek van een commissie die zijn bedrijf een onderscheiding zou kunnen toekennen, probeert een charismatische fabriekseigenaar koortsachtig alle problemen met zijn werknemers op te lossen waarmee hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang zet.

Hytti Nro 6

Cijfer publieksenquête:
8.2

Hytti nro 6. De Finse Laura ontvlucht de liefde en het leven in Moskou. Ze neemt de trein richting Moermansk en moet tijdens de lange reis haar wagon noodgedwongen delen met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben.

Nightmare Alley

Cijfer publieksenquête:
8.3

Nightmare Alley. Wanneer de charismatische maar onfortuinlijke Stanton Carlisle (Bradley Cooper) bevriend raakt met de helderziende Zeena (Toni Collette) en haar ex-man Pete (David Strathairn) tijdens eens rondreizende kermis, begint eindelijk zijn weg naar succes

MADRES PARALELAS

Cijfer publieksenquête:
8.4

Met Madres Paralelas komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap.
Beschrijving kort

Elvis

Cijfer publieksenquête:
9.1

Elvis. Warner Bros. Pictures presenteert Elvis, geregisseerd door de voor een Oscar genomineerde visionaire filmmaker Baz Luhrmann en met hoofdrollen voor Austin Butler en Oscarwinnaar Tom Hanks.

Les Olympiades

Cijfer publieksenquête:
7.2

Les Olympiades. In Les Olympiades, een wijk in het 13e arrondissement van Parijs, ontmoeten we drie jonge vrouwen en een man. Ze staan midden in het leven als vrienden, soms geliefden, maar vaak als allebei.

Along the Way

Cijfer publieksenquête:
8.5

Along the Way. Op de grens van Turkije en Iran raken de 19-jarige Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima hun familie kwijt. Om te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers komen zij voor keuzes en dilemma's te staan die hun symbiotische relatie en geweten zwaar op de proef stellen.

L'événement

Cijfer publieksenquête:
8.4

L'événement. 1963, student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen. Met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden.

One Second

Cijfer publieksenquête:
7.6

One Second. Tijdens de Chinese Culturele Revolutie ontsnapt een gevangene uit zijn werkkamp om een bepaald bioscoopjournaal te kunnen zien, maar het is juist die ene filmrol die een weesmeisje heeft gestolen. Ondertussen wacht een dorp vol smart op het begin van de filmvertoning.

The Good, the Bad and the Ugly

Cijfer publieksenquête:
9.2

MATINEE 24 april! The Good, the Bad and the Ugly is het verhaal van drie…

C'mon C’mon

Cijfer publieksenquête:
8.0

C'mon C’mon. Het leven van radiojournalist Johnny is vrij onbezorgd, tot zijn zus Viv hem vraagt op haar 9-jarig zoontje Jesse te passen, terwijl zij voor diens vader moet zorgen. Wanneer Johnny zijn neefje onder zijn vleugels neemt tijdens een roadtrip van Los Angeles naar New York en New Orleans, ontpopt Johnny zich tot een ware surrogaatvader.

Tout s'est bien passé

Cijfer publieksenquête:
8.0

Tout s'est bien passé. Nadat de 85 jaar oude André een beroerte krijgt, raakt hij voor de helft verlamd en is het leven niet meer wat het was. Als bon-vivant besluit hij de verdere aftakeling niet af te willen wachten en vraagt zijn dochters Emmanuèle en Pascale om hem te helpen er een eind aan te maken. Hiermee confronteert hij de twee vrouwen niet alleen met een moreel dilemma, maar zadelt hij ze daarbij op met grote praktische en emotionele uitdagingen

Silence of the Tides

Cijfer publieksenquête:
9.0

Silence of the Tides. De Wadden. Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

The Worst Person in the World

Cijfer publieksenquête:
8.4

The Worst person in the world. Julie wordt bijna dertig, maar kan geen genoegen nemen met haar leven. Wanneer ze dertig wordt, besluit ze meer uit het leven te halen en zet ze een punt achter haar stabiele relatie met de 45-jarige succesvolle schrijver Aksel.

The Power of the Dog

Cijfer publieksenquête:
8.6

The Power of the Dog. De broers Phil (Benedict Cumberbatch) en George Burbank (Jesse Plemons) zijn elkaars grootste tegenpolen. Phil is charismatisch maar intens wreed. George is rigide, kieskeurig en zachtaardig.

Licorice Pizza

Cijfer publieksenquête:
8.1

Licorice Pizza is het verhaal van Alana Kane  en Gary Valentine, die in 1973 opgroeien en verliefd worden in de San Fernando Valley. De film is geregisseerd door Paul Thomas Anderson en volgt hun aarzelende eerste stappen op het pad van de liefde.

Donbass

Cijfer publieksenquête:
6.9

Vanwege de inval van Rusland in de Oekraïne, vertonen wij de film Donbass (2018) van…

The Tragedy of Macbeth

Cijfer publieksenquête:
7.2

The Tragedy of Macbeth. Denzel Washington en Frances McDormand schitteren in Joel Coens gedurfde en onstuimige zwart-wit toneelverfilming. Het is een verhaal over moord, waanzin, ambitie en sluwheid.

Death on the Nile

Cijfer publieksenquête:
7.7

Death on the Nile. Hercule Poirot’s Egyptische avontuur begint op een glamoureuze cruiseboot op de Nijl. De luxe trip verandert echter al snel in een angstaanjagende jacht op een moordenaar als een huwelijksreis wordt opgeschrikt door agressieve moorden.

De Veroordeling

Cijfer publieksenquête:
9.2

De veroordeling. Televisiejournalist Bas Haan creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen.

King Richard

Cijfer publieksenquête:
8.9

King Richard. Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken.

Le fabuleux destin d'Amelie Poulain

Cijfer publieksenquête:
9.1

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain is een Franse romantische komedie over de verlegen maar fantasierijke Amélie. Amélie ontdekt al heel jong dat ze  door de dingen een beetje te manipuleren werkelijk invloed uit kan oefenen op gebeurtenissen en op het gedrag van mensen.  Haar leven verandert op de dag van het overlijden van prinses Diana.

The French Dispatch

Cijfer publieksenquête:
7.4

The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd.

Minari

Cijfer publieksenquête:
8.3

Minari. Het Koreaanse gezin Yi besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas om daar hun ‘American dream’ waar te maken. Jacob hoopt dat een boerderij zijn gezin aan een beter leven zal helpen, maar de nieuwe omgeving brengt flink wat uitdagingen met zich mee.

Nr. 10

Cijfer publieksenquête:
7.4

Na Borgman en Schneider vs. Bas is Nr. 10 de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie. Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw.

Sweat

Cijfer publieksenquête:
7.1

Sweat is een eigentijdse Poolse film over intimiteit en eenzaamheid in een tijd waarin sociale media overheersen. Sylwia Zajac is een populaire 30-jarige fitnesscoach en influencer in Warschau. Ze werkt hard om haar lichaam in vorm te houden en inspireert daarmee haar honderdduizenden volgers op sociale media.

Druk

Cijfer publieksenquête:
8.9

Druk. Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie, beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven.

Benedetta

Cijfer publieksenquête:
7.1

Aan het einde van de zeventiende eeuw sluit Benedetta Carlini zich aan bij het klooster in Pescia, Toscane. Al vanaf jonge leeftijd beleeft de knappe non religieuze visioenen en is ze schijnbaar in staat om wonderen te verrichten.

Just 6.5

Cijfer publieksenquête:
8.1

Just 6.5 laat een kant van Iran zien die nog niet vaak in de Iraanse cinema aan bod kwam. Het aantal drugsverslaafden in het land loopt in rap tempo op.

Ammonite

Cijfer publieksenquête:
8.4

Ammonite. Mary Anning is een alom gerespecteerde paleontoloog die een teruggetrokken leven leidt in het Britse kustplaatsje Lyme Regis. Op een dag krijg Mary ongevraagd bezoek van een collega die haar vraagt of zijn echtgenote Charlotte, die last heeft van 'melancholie', haar zou mogen vergezellen tijdens haar zoektochten.

Jojo Rabbit

Cijfer publieksenquête:
8.7

Jojo Rabbit. Met alleen zijn idiote en denkbeeldige vriend, Adolf Hitler aan zijn zij, moet Jojo zijn blinde vlek van nationalisme onder ogen zien.

Moffie

Cijfer publieksenquête:
8.1

Moffie. Zuid-Afrika in het jaar 1981. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Dan moet hij twee jaar militaire dienstplicht vervullen.

Son-Mother

Cijfer publieksenquête:
8.2

Son-Mother. In de eerste helft van de film (getiteld Son) maken we kennis met weduwe Leila, moeder van de 12-jarige zoon Amir en het 2 jaar oude dochtertje Munes in het huidige Iran. Zij wordt gedwongen haar zoon af te staan. In de tweede helft van de film (getiteld Mother) verschuift de aandacht naar de zoon Amir.

Corpus Christi

Cijfer publieksenquête:
8.7

Corpus Christie. De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester.

The Mole Agent

Cijfer publieksenquête:
7.4

Met veel absurdistische humor, is The Mole Agent een stijlvolle combinatie van een klassieke Hollywood detective en een observerende documentaire. Het is een unieke beschouwing van eenzaamheid onder ouderen, met hartverwarmende personages die je niet snel zullen loslaten.

The Father

Cijfer publieksenquête:
9.3

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los. Olivia Colman als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar.

Un triomphe

Cijfer publieksenquête:
8.9

Un Triomphe. Om toch maar rond te kunnen komen, stemt worstelend acteur Étienne ermee in om een theaterworkshop in een gevangenis te geven. Verrast door het daar aanwezige acteertalent besluit hij om samen met zijn bonte groep gedetineerden Samuel Beckett’s beroemde toneelstuk ‘Wachten op Godot’ op de planken brengen.

My Salinger Year

Cijfer publieksenquête:
7.7

My Salinger Year. Na haar afstuderen droomt Joanna ervan schrijfster te worden. Ze vindt een baan als assistent van Margaret, een onverstoorbare en ook wel ouderwetse literair agent, met J.D. Salinger als een van haar beroemdste cliënten.

Made in Italy

Cijfer publieksenquête:
7.3

Made in Italy. De hartverwarmende comedy Made in Italy vertelt het verhaal van de eigenzinnige Londense kunstenaar Robert die met zijn van hem vervreemde zoon Jack afreist naar Toscane om het huis dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd te verkopen.

The Mauritanian

Cijfer publieksenquête:
9.3

The Mauritanian vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi, die door de Amerikaanse regering werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantanamo Bay

Rifkin's Festival

Cijfer publieksenquête:
6.6

Rifkin's Festival. Wanneer filmliefhebber Mort Rifkin zijn echtgenote, publiciteitsagent Sue, vergezelt naar het San Sebastian Film Festival in Spanje vermoedt hij dat haar fascinatie met haar jonge cliënt, filmregisseur Philippe, misschien wel iets verder gaat dan alleen die van werk

Blackbird

Cijfer publieksenquête:
8.0

Blackbird. Lily is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen, met steun van echtgenoot Paul.

De Oost

Cijfer publieksenquête:
8.3

De Oost. Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

De Slag om de Schelde

Cijfer publieksenquête:
8.7

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, was beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa.

Nomadland

Cijfer publieksenquête:
8.8

Nomadland. Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern  met een door haarzelf ingerichte kampeerbus op pad als een moderne nomade. Het is geen keuze uit luxe; onderweg verdient ze met seizoensarbeid haar schaarse inkomen; een paar weken pakketjes inpakken bij Amazon, schoonmaken op een camping, fruit plukken et cetera.

Kom hier dat ik u kus

Cijfer publieksenquête:
8.4

Kom hier dat ik u kus. Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist.

Un Fils

Cijfer publieksenquête:
8.6

Un Fils is een meeslepend familiedrama en indrukwekkend debuut van de Tunesische regisseur Mehdi Barsaoui. Tunesië, zomer van 2011.

Sweet thing

Cijfer publieksenquête:
7.7

Sweet Thing.  Een innemend drama over een verknipt gezin. Een groot avontuur van kleine mensen, een hartverwarmende ode aan de jeugd.

For Sama

Cijfer publieksenquête:
9.6

For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.

Deux

Cijfer publieksenquête:
8.2

Deux. Buurvrouwen Madeleine (Martine Chevallier) en Nina (Barbara Sukowa, Hannah Arendt, Romance & Cigarettes) zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde. Maar niemand weet dat deze vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Hun grootste wens is hun appartementen te verkopen om samen naar Rome te verhuizen.

ADAM

Cijfer publieksenquête:
8.9

Adam.   In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, Incendies) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat ze de jonge vrouw uiteindelijk toch toe.

Waves

Cijfer publieksenquête:
8.5

Waves is een ontroerend verhaal over de kracht van medeleven en groei in de meest donkere tijden, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het levendige landschap van Zuid Florida

A Perfectly Normal Family

Cijfer publieksenquête:
8.4

A Perfectly Normal Family.   Wanneer Emma’s vader vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen.

The Kingmaker, Imelda Marcos

Cijfer publieksenquête:
8.3

The Kingmaker.   Voormalig first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Lauren Greenfield volgt haar op haar missie om terug te keren in de zetel van de macht door middel van haar zoon, terwijl ze zich voordoet als weldoenster en moeder van de natie.

Der Fall Collini

Cijfer publieksenquête:
8.9

Der Fall Collini.   Een jonge advocaat stuit op op een van de grootste gerechtelijke schandalen uit de Duitse geschiedenis wanneer hij een brute moordzaak onderzoekt.

System Crasher

Cijfer publieksenquête:
9.1

System Crasher.   De negenjarige Benni hunkert naar een warm en permanent thuis, maar door een jeugdtrauma is ze onhandelbaar. Haar laatste hoop is de jonge anti-agressiecoach Micha

Beanpole

Cijfer publieksenquête:
8.4

Beanpole.   Leningrad, 1945. De Tweede Wereldoorlog laat grote sporen na in de stad. De gebouwen zijn verwoest, de inwoners zijn zowel fysiek als mentaal gebroken. Tussen de wrakstukken bevinden zich twee jonge vrouwen, Iya en Masha, die proberen hun leven weer op te bouwen.

Honeyland

Cijfer publieksenquête:
8.9

Honeyland. Deze verbluffende film over bedreigde tradities vertelt het verhaal over Hatidze, die duizelingwekkend steile bergflanken afspeurt naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel.

Hope Gap

Cijfer publieksenquête:
8.5

Hope Gap. Grace en Edward wonen in een klein dorp bij de klif van Hope Gap en zijn 29 jaar getrouwd. Als hun zoon Jamie (Josh O’Conner) een weekend komt logeren vertelt zijn vader hem dat hij van plan is om nog dezelfde dag zijn moeder te verlaten.

Queen & Slim

Cijfer publieksenquête:
8.2

Queen & Slim. Wanneer Slim zijn date Queen na hun eerste afspraakje naar huis brengt, worden ze aan de kant gezet door een witte politieagent. Wat een simpele aanhouding had moeten worden, loopt verschrikkelijk uit de hand en eindigt in een bloederig incident als Slim uit zelfverdediging de agent doodschiet.

The Peanut Butter Falcon

Cijfer publieksenquête:
9.2

The Peanut Butter Falcon. De jonge Zak heeft slechts één droom: professioneel worstelaar worden! Kleine belemmering is dat hij het Syndroom van Down heeft. Hij kijkt obsessief naar een worstelvideo gepresenteerd door een worstelprofessional, de Salt Water Redneck, die naar het scherm blaft en lastige bewegingen zoals de atomaire worp demonstreert.

Fahim

Cijfer publieksenquête:
9.0

Fahim. Wanneer de jonge Fahim en zijn vader hun geboorteland Bangladesh moeten ontvluchten en arriveren in Parijs, begint voor hen een nieuwe strijd. Terwijl ze wachten op de goedkeuring van hun politiek asielaanvraag, staan ze onder constante dreiging van uitzetting

Les Plus Belles Années d'une Vie

Cijfer publieksenquête:
8.3

Les Plus Belles Années d'une Vie. Hun onverwachte romance ontroerde in de filmklassieker Un homme et une femme. Nu ontmoeten Anne en Jean-Louis elkaar weer en gaat hun verhaal verder waar het stopte, vijftig jaar eerder.

Honey Boy

Cijfer publieksenquête:
8.5

Honey Boy is geregisseerd door Alma Har'el naar een scenario van Shia LaBeouf, gebaseerd op zijn ervaringen als jonge acteur en zijn complexe relatie met zijn vader.

Ema

Cijfer publieksenquête:
7.0

Ema, de nieuwe film van regisseur Pablo Larraín (Jackie) is een explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon.

La Vérité

Cijfer publieksenquête:
7.5

La Vérité. De Franse filmicoon Fabienne wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs.

The Lighthouse

Cijfer publieksenquête:
6.8

The Lighthouse. New England, 1890. Vuurtorenwachters Thomas (Dafoe) en Ephraim (Pattinson) zullen samen een maand moeten doorbrengen in een verlaten vuurtoren op een afgelegen eiland. Het wordt een onvergelijkbare battle of wills, waarbij koortsdroom en werkelijkheid regelmatig in elkaar overvloeien.

Proxima

Cijfer publieksenquête:
8.0

Proxima. De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljant en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde - ruimtemissie

1917

Cijfer publieksenquête:
8.4

Van Oscar®winnende regisseur Sam Mendes een meeslepend oorlogsdrama over de Eerste Wereldoorlog; 1917. Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.

Parasite

Cijfer publieksenquête:
8.6

Parasite.  De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie

De beentjes van Sint-Hildegard

Cijfer publieksenquête:
7.5

De beentjes van Sint-Hildegard Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen.

Hors normes

Cijfer publieksenquête:
9.2

Hors normes(The Specials) is de nieuwe film van het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache (de makers van Intouchables). De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb.

Apocalypse Now: Final Cut

Cijfer publieksenquête:
8.6

Apocalypse Now: Final Cut (2019) Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Digitale 4K-restauratie. ‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.

Luce

Cijfer publieksenquête:
8.4

Luce. Tien jaar geleden adopteerden Amy (Naomi Watts) en Peter Edgar (Tim Roth) hun zoon Luce uit Eritrea. De jonge Luce ontwikkelt zich, ondanks zijn moeilijke kinderjaren, niet alleen als een talentvolle atleet, maar ook als een modelstudent. Dan doet zijn leerkracht (Octavia Spencer) een alarmerende ontdekking over Luce en worden Amy en Peter geconfronteerd met het duistere verleden van hun zoon.

The Invisible Life of Euridice Gusmao

Cijfer publieksenquête:
8.7

The Invisible Life of Eurídice Gusmão is een warmbloedig, hartstochtelijk drama over de onlosmakelijke band tussen twee zussen en hun zoektocht naar geluk. Regisseur Karim Aïnouz maakte van de gelijknamige roman van Martha Batalha een visueel overrompelde film die dit jaar in Cannes bekroond werd met de Un Certain Regard-prijs. The Invisible Life of Eurídice Gusmão werd ook geselecteerd als de Braziliaanse Oscarinzending 2019.

El Reino

Cijfer publieksenquête:
7.9

De politieke thriller El Reino (The Realm) was één van de grote winnaars 2020 bij de uitreiking van de Goya's, de Spaanse Oscars. De film sleepte maar liefst zeven prijzen in de wacht waaronder die voor Beste Regie voor regisseur Rodrigo Sorogoyen (Que Dios Nos Perdone, 2016) en acteur Antonio de La Torre, die net als in de vorige film van Sorogoyen de hoofdrol speelt.

Little Women

Cijfer publieksenquête:
8.2

Little Women is geregisseerd door Greta Gerwig (Lady Bird) en gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott. Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen spelen de zussen Jo, Meg, Amy en Beth March. Timothée Chalamet speelt buurjongen Laurie, Laura Dern is Marmee en Meryl Streep is te zien als Aunt March.

Marriage Story

Cijfer publieksenquête:
7.4

Marriage Story is een scherpzinnig en meelevend portret geregisseerd door de Academy Award genomineerde Noah Baumbach. De hoofdrollen worden gespeeld door Adam Driver (Paterson, BlacKkKlansman) en Scarlett Johansson (Lost in Translation, Vicky Cristina Barcelona).

La Belle Epoque

Cijfer publieksenquête:
9.0

Nicolas Bedos is de Franse veelkunner, die als acteur, schrijver en cabaretier een nationale beroemdheid werd. La Belle Epoque is zijn tweede film als regisseur. Vergis je niet: hoe grappig ook, de film van Bedos is intelligent en laat universele thema’s zien, zoals liefde, de generatiekloof en het niet meer kunnen bijbenen van de technologische vooruitgang. Antoines bedrijf biedt zijn cliënten de kans om door een combinatie van slimme trucages en de inzet van acteurs terug in de tijd te gaan. Je kunt overal om vragen: een diner aan het hof van de koning ten tijde van de monarchie, een dronken avond met Hemmingway, noem maar op.

Sorry We Missed You

Cijfer publieksenquête:
9.2

Sorry We Missed You is net zo’n j’accuse als I, Daniel Blake (2016). Maar wijst ook met een strenge vinger naar iedereen die via internet 6 paar schoenen bestelt, om er 5 paar retour te zenden. Het grote gemak van de één is de pest voor de geplaagde bezorgers.

Dark Waters

Cijfer publieksenquête:
9.0

Dark Waters vertelt het waargebeurde verhaal over de blootlegging van een gruwelijk milieuschandaal. Bedrijfsadvocaat Robert Bilott werd in 1998 door een veehouder uit Parkersburg (West Virginia) ingeschakeld om een rechtszaak aan te spannen tegen chemiebedrijf DuPont. De veehouder meende dat het bedrijf een plaatselijke kreek, waar zijn vee van gedronken had en ziek van was geworden, vervuild had. In de daaropvolgende juridische strijd tegen DuPont bracht Bilott een decennialange geschiedenis van milieuverontreiniging aan het licht. Hij legt het verband tussen een groot aantal onverklaarbare sterfgevallen en de vervuiling, veroorzaakt door DuPont.

The Farewell

Cijfer publieksenquête:
8.1

The Farewell. Billi woont al bijna heel haar leven in Amerika met haar familie, maar haar grootmoeder woont nog steeds in China. Wanneer de familie van Billi erachter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In dit opmerkelijke, op een leugen gebaseerde familieportret doordrenkt scenariste/regisseuse Lulu Wang een afscheid met warmte en liefde, terwijl een uitstekende cast gestalte geeft aan een innige familie die elk op hun eigen manier het naderende verlies een plek weten te geven.

Ballon

Cijfer publieksenquête:
9.0

Ballon is het waargebeurde verhaal van twee families die alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen uit de geschiedenis.

Hotel Mumbai

Cijfer publieksenquête:
8.9

Hotel Mumbai. November 2008. Een beklemmend en waargebeurd verhaal over de verwoestende aanslagen in het Taj Mahal Hotel in Mumbai en de moedige acties van de medewerkers van het hotel.

Amazing Grace

Cijfer publieksenquête:
8.3

In 1972 nam Aretha Franklin het album Amazing Grace op. Het is het meest succesvolle gospelalbum allertijden. De documentaire Amazing Grace toont Aretha Franklin als een artiest op de top van haar kunnen. Je hoeft niet kerkelijk te zijn om te genieten van haar enorme vocale talent.

Free Solo

Cijfer publieksenquête:
9.0

Free Solo. Het adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn droom wil verwezenlijken: het free solo beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 900 meter hoge El Capitan in Yosemite National Park, een onverzettelijk verticaal brok graniet.

Parasite

Cijfer publieksenquête:
8.0

Parasite. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil.

Like Father, Like Son

Cijfer publieksenquête:
8.6

Ryota heeft alles verdiend met hard werken en weet zeker dat niets hem ervan kan weerhouden om het perfecte leven te leiden. Met diezelfde overtuiging voedt hij zijn zoon streng op. Maar op een dag krijgen hij en zijn vrouw, Midori, een onverwacht telefoontje uit het ziekenhuis. Hun 6-jarige zoon, Keita, is niet hun biologische zoon - het ziekenhuis gaf hen de verkeerde baby. Like Father, Like Son is een film die je juist met z'n terughoudendheid weet te raken. Zoals in de scène waarin de kleine Keita om zich heen kijkt en het gedrag van z'n vader probeert te begrijpen.

Kapsalon Romy

Cijfer publieksenquête:
9.1

Van de makers van Minoes en Het Paard van Sinterklaas verscheen dit najaar Kapsalon Romy in de Nederlandse bioscopen. Mischa Kamp bewijst met deze familiefilm andermaal een fantastische regisseur van kinderen te zijn. Zij levert, ondanks het zware thema, een heerlijke en eigenzinnige film af, die ook voor volwassenen prachtig blijkt te zijn.

The Salt of The Earth

Cijfer publieksenquête:
9.2

The Salt of The Earth. Salgado, inmiddels een door het leven getekende man, vertelt op verstilde toon over zijn zwart-wit foto’s, waarop soms onvoorstelbare tragedies en wreedheden zijn afgebeeld. “Geen dier heeft zo veel agressie in zich als de mens,” stelt hij. Wim Wenders geeft een prachtig beeld van het omvangrijke oeuvre van een gepassioneerd fotograaf.

At Eternity's Gate

Cijfer publieksenquête:
8.2

In At Eternity's Gate gaat regisseur Julian Schnabel, die eerder al succes oogstte met Basquiat en The Diving Bell and the Butterfly, op verkenning naar de worsteling van Vincent van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar.

Capharnaüm

Cijfer publieksenquête:
9.5

Capharnaum. Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken om te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip.

Den Skyldige

Cijfer publieksenquête:
9.4

Den Skyldige. Zelden is een verhaal zo minimalistisch verfilmd, en tegelijkertijd zo bloedstollend spannend. We verlaten de 112-alarmcentrale niet, en samen met telefonist Asger kunnen we alleen hóren wat er zich voor verschrikkelijks afspeelt. De verbeelding doet de rest, en dat werkt bijzonder goed. Grote oplettendheid is vereist!

Ruben Brandt, Collector

Cijfer publieksenquête:
7.2

Ruben Brandt, collector. Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Hij wordt zelf geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing.

Instinct

Cijfer publieksenquête:
7.2

Instinct. Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Nicoline heeft zelf ook de nodige issues, waardoor ze kwetsbaar is. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Queen of Hearts

Cijfer publieksenquête:
8.8

Queen of Hearts is ingewikkelder dan het verhaal in eerste instantie doet vermoeden. Regisseur El-Toukhy stelt vragen over thema’s als seks, misbruik, dominantie, macht en manipulatie. Het maakt Queen of Hearts een gewaagde film die zoekt naar ongemak in een moreel troebel moeras.

Portrait de la jeune fille en feu

Cijfer publieksenquête:
8.9

Portrait de la jeune fille en feu is een film van regisseur Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood), een hartverscheurend en toch ingehouden verhaal van een ontluikende liefde en verlangen naar een onmogelijke relatie.

Rocketman

Cijfer publieksenquête:
8.6

Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Sing) is Elton John in de nieuwe bioscoopfilm Rocketman, een musical fantasy gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. Reginald Kenneth Dwight groeide op in een liefdeloos nest: een verlegen, dik jochie met een bril en muzikaal talent. Hij neemt een ander imago aan en wordt Elton John: een podiumbeest dat ruim 300 miljoen platen zal verkopen met zijn geheel eigen mix van teergevoeligheid, muzikale bombast en camp.

Diego Maradona

Cijfer publieksenquête:
7.9

Diego Maradona is een nieuwe film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (Amy), over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona. Gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst de film een uniek portret van deze man, rebel en held. Op 5 juli 1984 arriveerde de 23-jarige Diego Maradona voor een recordbedrag bij SSC Napoli. De charismatische Argentijn trok Napels naar hun eerste winst ooit, en werd door velen aanbeden. In een interland tegen Engeland scoorde hij me zijn hand: naar eigen zeggen: “de hand van God”. Diego Maradona is een meeslepend en onvergetelijk verhaal over de opkomst en ondergang van een groot talent.

God Only Knows

Cijfer publieksenquête:
7.6

God Only Knows is een feest van herkenning voor iedereen die broers en zussen heeft. Twee zussen bekommeren zich elk op hun eigen manier om hun overspannen broer die thuis zit, suïcidaal is, maar elke behandeling weigert.

De Patrick

Cijfer publieksenquête:
7.9

De Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. Ondertussen ziet de stiekemerd Herman zijn kans schoon voor een greep naar de macht, daar in opgehitst door zijn echtgenote Liliane, die zelf ook achterbakse spelletjes speelt.

I am not your negro

Cijfer publieksenquête:
9.8

In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.

Yesterday

Cijfer publieksenquête:
8.6

Wat als The Beatles nooit hadden bestaan en jij de enige persoon bent die hun nummers kent? Dit overkomt Jack (Himesh Patel) in de film Yesterday. Jack is singer-songwriter, maar is daar beslist niet succesvol in. Hij treedt op in kroegen en op straat, maar er wordt nauwelijks naar hem geluisterd, en er is voor hem geen droog brood mee te verdienen. Maar op een dag blijkt dat de wereld nog nooit van de Beatles heeft gehoord, en dat Jack als enige het hele repertoire kent. Eerst valt het nog tegen. In een leuke scène probeert hij Let It Be uit op zijn ouders maar die zijn druk bezig met andere dingen, waardoor ze niet horen hoe goed de song is. Maar al snel breekt Jack door, waarna hij in het voorprogramma van Ed Sheeran, die zichzelf speelt, mee mag naar Moskou waar hij triomfeert met Back in the USSR.

The Biggest Little Farm

Cijfer publieksenquête:
8.9

The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal voor de hele familie over het verwezenlijken van je dromen. In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem.

Anna's War

Cijfer publieksenquête:
6.4

Anna's War. Anna ontsnapt op miraculeuze wijze een massa-executie. Ze zoekt haar toevlucht in een krappe ruimte boven de schouw van de dorpsschool waar ze moet zien te overleven; ’s nachts sluipt ze zonder een kik te geven door de wandelgangen, waar ze inventieve manieren bedenkt om aan eten en drinken te komen.

Mijn bijzonder rare week met Tess

Cijfer publieksenquête:
9.0

Mijn bijzonder rare week met Tess. Tiener Sam denkt veel na over sterfelijkheid, en realiseert zich dat ouderen eerder sterven dan jongeren. Er van overtuigd dat hij als jongste van het gezin alleen over zal blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Dan ontmoet hij de iets oudere en excentrieke Tess.

The Lobster

Cijfer publieksenquête:
5.8

Het verhaal van The Lobster speelt zich af in een dystopische toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht naar een naargeestig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen 45 dagen een passende partner te vinden, zodat ze als stel stapsgewijs weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Ask Dr. Ruth

Cijfer publieksenquête:
9.4

Ask Dr. Ruth is een verrassend portret van een vrouw die de preutsheid en het onbegrip uit de slaapkamers wilde krijgen. Klein van gestalte, maar met een groot hart, drukte Dr. Ruth Westheimer een stempel op een hele generatie

Wild Rose

Cijfer publieksenquête:
9.3

Wild Rose. Zo lang als ze zich kan herinneren, droomt Rose-Lynn Harlan (Jessie Buckley) er al van om ​​naar Nashville te verhuizen en countryster te worden. Maar ze woont in Glasgow, waar ze met haar cowboyhoed en witte laarzen zo goed en kwaad als het kan een bestaan probeert op te bouwen voor zichzelf en haar kinderen

Ex Machina

Cijfer publieksenquête:
8.6

Een geraffineerde en vervreemdende thriller waarbij tot aan het bloedstollend spannende einde onduidelijk blijft wie van de drie hoofdpersonen nu wie bedot. Ex Machina is niet alleen bijzonder spannend, maar ronduit imponerend uitgewerkt. Alles klopt tot in de kleinste details. En daarbij komt nog het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdpersonen.

Locke

Cijfer publieksenquête:
9.3

Locke, Tom Hardy op z’n best, wil het goede doen op een avond dat zoiets heel slecht uitkomt. Terwijl vrouw en zoon hem thuis verwachten en de volgende ochtend 218 betonmortelwagens op de bouwplaats staan voor een complexe klus die alleen hij kan klaren, vertrekt Locke om de verantwoordelijkheid te nemen voor een eerdere misstap. Anders dan zijn vader loopt hij namelijk niet voor problemen weg.

Claire Darling

Cijfer publieksenquête:
9.3

Claire Darling. Op een mooie zomerdag besluit Claire haar complete inboedel te verkopen en heeft daarom al haar spullen in de voortuin uitgestald. Als een horde nieuwsgierige buren begint te vechten om de laaggeprijsde antiekstukken, komen Claire's herinneringen uit haar tragische en flamboyante leven plotseling terug.

Veearts Maaike

Cijfer publieksenquête:
9.2

Veearts Maaike. De Gouden Kalf-winnaars Musch & Tinbergen volgen in hun nieuwe documentaire de jonge veearts Maaike van den Berg van de groepspraktijk Van Stad tot Wad. Met Maaike razen we over het Groningse land, van melkveehouder naar melkveehouder.

Wajib

Cijfer publieksenquête:
7.8

Wajib. De jonge Palestijn Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, is alleen achter gebleven. Zijn vrouw heeft hem én Palestina een tijdje geleden verlaten om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland.

Miles Davis: Birth of the Cool

Cijfer publieksenquête:
8.2

Miles Davis, Birth of the Cool. Eindelijk is er dan dé film over Miles Davis, een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. Davis wilde niet slechts muziek maken; hij wilde erkenning. Dat lukte vooral dankzij Kind of Blue (1959)

Pajaros de Verano

Cijfer publieksenquête:
7.3

Pajaros de Verano. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte in Colombia, jaren ’70, laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida, dochter van de invloedrijke Ursula. Hij is afkomstig uit een vooraanstaande maar verarmde familie. Om met Zaida te kunnen trouwen, is een flinke bruidsschat nodig.

Im Labyrinth des Schweigens

Cijfer publieksenquête:
9.3

Im Labyrinth des Schweigens. Thomas Gnielka, journalist, beweert dat zijn vriend een leraar op een school in Berlijn heeft herkend als Charles Schulz, een voormalige kampbewaker van Auschwitz. Tegen de wil van zijn superieuren probeert hij Schulz voor het gerecht te krijgen, ondanks tegenwerking van de regering. Enkel procureur-generaal Fritz Bauer steunt hem in zijn zoektocht en wil de misdaden, gepleegd in het verleden, publiekelijk maken.

Der Goldene Handschuh

Cijfer publieksenquête:
6.8

Der Goldene Handschuh ging in première op het Filmfestival van Berlijn, waar Akin (Gegen die Wand, Soul Kitchen) pers en publiek verraste én enkele magen deed omdraaien met zijn nieuwste film. “The kind of movie you may end up wishing you’d never seen”, aldus Time.

The Mule

Cijfer publieksenquête:
8.2

The Mule. Earl Stone is een eenzame man op leeftijd en werkzaam als kweker. Financieel gaat het hem niet voor de wind, waardoor hij zich genoodzaakt ziet de zaak te sluiten. Dan krijgt hij een voorstel om geld te verdienen als drugskoerier voor het Mexicaanse drugskartel.

The Broken Circle Breakdown

Cijfer publieksenquête:
9.3

The Broken Circle Breakdown vertelt over de hartstochtelijke relatie  tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht... al zijn de verschillen groot.

A Rainy Day in New York

Cijfer publieksenquête:
8.0

A Rainy Day in New York is een echte Woody Allen: een jong stel verheugt zich op een speciaal weekend in New York, weg van de universiteit waar ze allebei studeren. Maar hun weekeinde verandert in een ingewikkelde puinhoop.

Terminator (1984)

Cijfer publieksenquête:
8.8

The Terminator. Een schijnbaar onverwoestbare robot wordt uit 2029 naar 1984 gestuurd om een jonge serveerster te vermoorden. Haar ongeboren zoon zal de mensheid voorgaan in een oorlog tegen machines, terwijl een menselijke soldaat uit dezelfde oorlog wordt gestuurd om haar koste wat kost te beschermen

Monos

Cijfer publieksenquête:
8.0

Op een woeste hoogvlakte in Colombia staat een stel jongeren strak in het gelid. Een fanatieke commandant blaft zijn ‘soldaten’ een nieuwe opdracht toe. Naast de krijgsgevangen Amerikaanse dokter (Julianne Nicholson) moeten ze ook een koe gaan verzorgen en bewaken voor De Organisatie.

The Little Comrade

Cijfer publieksenquête:
8.3

The Little Comrade is een indrukwekkende film die de jaren vijftig in Sovjet-Estland vanuit een uniek perspectief in beeld brengt. Het verhaal is gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een geliefd auteur in Estland.

Dirty God

Cijfer publieksenquête:
7.7

Dirty God, de derde speelfilm van regisseur Sacha Polak, is de verrassende winnaar van het Gouden Kalf voor de beste film op het Nederlands Film Festival. Polak werd ook geëerd met het Gouden Kalf voor de beste regie. Dirty God is de openingsfilms van het Internationaal Film Festival Rotterdam en is geselecteerd voor het Sundance Film Festival. Het is voor het eerst dat daar een Nederlandse film tot de hoofdcompetitie weet door te dringen.

Working Woman

Cijfer publieksenquête:
7.3

De carrière van een getalenteerde vrouw wordt op zijn kop gezet door het onbetamelijke gedrag van haar ambitieuze baas.

Rojo

Cijfer publieksenquête:
6.4

Een absurdistische thriller over de nationale onverschilligheid die de Argentijnen in 1976 vier achtereenvolgende militaire staatsgrepen opleverde.

Dolor y gloria

Cijfer publieksenquête:
8.7

Dolor y gloria is een film van Spaanse meester Pedro Almodóvar (Los Abrazon Rotos, Volver, Todo Sobre Mi Madre), waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Met prachtige rollen voor steracteurs Antonio Banderas en Penélope Cruz.

La promesse de l’aube

Cijfer publieksenquête:
8.3

La promesse de l’aube over de Franse schrijver Romain Gary (1914-1980). Van zijn moeilijke jeugd in Polen tot zijn pubertijd in het zonnige Nice tot zijn studentenjaren in Parijs en zijn harde pilotentraining tijden WOII…Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven. Zijn hunkering naar avontuur en de droom om een beroemd schrijver te worden, dankte hij aan zijn moeder Nina. Zijn overweldigende liefde voor deze innemende, excentrieke vrouw zou hem tot een van Frankrijks grootste auteurs van de twintigste eeuw maken.

Le jeune Ahmed

Cijfer publieksenquête:
7.6

In Le jeune Ahmed, van de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne (Deux jours, Une nuit; Le gamin au velo), worstelt de 13-jarige Ahmed met de idealen van zijn geloof en de verleidingen van het leven. Wanneer Ahmed zich volledig in zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug.

Un Amour Impossible

Cijfer publieksenquête:
8.6

Un amour Impossible. Frankrijk, jaren vijftig. Rachel werkt als eenvoudige typiste wanneer ze de charmante Philippe ontmoet, een intellectueel van gegoede komaf. Ze worden verliefd en krijgen al snel een dochter, Chantal. Onder druk van zijn familie weigert Philippe echter beneden zijn stand te trouwen.  

Nos Batailles

Cijfer publieksenquête:
7.2

Nos batailles is een meeslepend en hoopvol portret van een vader die een balans moet vinden tussen werk en vaderschap, nadat zijn vrouw spoorloos is verdwenen. Romain Duris (L’Auberge Espagnole) maakt veel indruk als worstelende vader en ook de twee kinderen stelen je hart.

Grâce à Dieu

Cijfer publieksenquête:
8.3

Grâce à Dieu. Al lange tijd zijn er onthullingen over kindermisbruik in de katholieke kerk. Paus Franciscus beloofde onlangs een strijd op alle fronten tegen dit wijdverbreide misbruik. Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt.

Three Identical Strangers

Cijfer publieksenquête:
8.5

Three Identical Strangers, over een drieling die bij de geboorte wordt gescheiden, is de winnaar van de Special Jury Award van het Sundance Film Festival 2018. In de VS werd de documentaire een instant box office succes.

A Private War

Cijfer publieksenquête:
9

A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: de Britse Marie Colvin (Rosamund Pike).