Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Amazing Grace

Sydney Pollack, Alan Elliott

87
    documentaire, muziekfilm,
VS

In 1972 nam Aretha Franklin het album Amazing Grace op. Het is het meest succesvolle gospelalbum allertijden. De documentaire Amazing Grace toont Aretha Franklin als een artiest op de top van haar kunnen. Je hoeft niet kerkelijk te zijn om te genieten van haar enorme vocale talent.

Na het uitbrengen van veel nummer 1 hits, zoals Respect, I say a little prayer en (You make me feel like) A Natural Woman, besloot ze iets anders te gaan doen. In 1972 was ze op het hoogtepunt van haar roem toen ze terugkeerde naar de gospel, de geestelijke muziek van zwarte Amerikanen. Voor de opnames van haar gospelalbum Amazing Grace trad ze twee avonden live op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles, zodat de sfeer van de kerkmuziek vastgelegd konden worden.

Sydney Pollack filmde het concert, maar om technische reden werd dit nooit uitgezonden. Producent Alan Elliott kocht later de beelden op, en synchroniseerde met veel inspanning de beelden met het geluid. Na het overlijden van Aretha Franklin in 2018 gaven haar nabestaanden toestemming voor het uitbrengen van de film.