Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Ex Machina

Alex Garland

108
    drama, Science Fiction,
UK

Caleb is een nerdy softwareprogrammeur voor Bluebook, ’s werelds populairste internetzoekmachine. Hij wint een interne loting, en de prijs is dat hij een weekje op het afgelegen landgoed met de geniale oprichter van zijn bedrijf, Nathan, mag samenwerken. Nathan werkt in zijn luxueuze verblijf in zijn eentje aan het perfectioneren van beeldschone kunstmatig intelligente vrouwenrobots.

Nathan wil Caleb gebruiken voor een variant op de turingtest. Hij laat Caleb kennismaken met Ava, een fraaie vrouwelijke robot waarvan een deel van het lichaam duidelijk zichtbaar mechanisch is. Voor Nathan is de turingtest pas geslaagd als de proefpersoon weet dat hij met een machine te maken heeft en toch overtuigd raakt dat deze een eigen bewustzijn heeft. Caleb heeft een week de tijd om zijn oordeel te vellen.

Er ontspint zich een geraffineerde en vervreemdende thriller waarbij tot aan het bloedstollend spannende einde onduidelijk blijft wie van de drie hoofdpersonen nu wie bedot. Ex Machina is niet alleen bijzonder spannend, maar ronduit imponerend uitgewerkt. Alles klopt tot in de kleinste details. En daarbij komt nog het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdpersonen.

Regisseur Alex Garland werd vooral bekend als schrijver met zijn bestseller Het Strand (1996). Ex Machina was zijn eerste speelfilm.