Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Nope

Jordan Peele

131
    thriller,
VS

“What’s a bad miracle?” Oscar®-winnaar Jordan Peele heeft het moderne horrorgenre op zijn kop gezet met Get Out en daarna Us. Nu geeft hij een nieuwe draai aan de zomerfilm met Nope.  Peele maakt prettige genrefilms die het niet moeten hebben van schrikeffecten of ander goedkoop effectbejag maar van sfeer, onderlinge spanningen en onderhuidse angst. Tegelijkertijd houdt de acteur, schrijver en regisseur ons voortdurend maar subtiel een spiegel voor door thema’s als racisme en de stand van zaken van de Amerikaanse maatschappij aan te snijden.

Nope gaat over een broer en zus die een paardenranch beheren. Hun dieren worden gebruikt voor films en reclamespots, maar als OJ met zijn paard komt opdraven voor de opnamen van een commercial wordt hij nauwelijks serieus genomen en zelfs gekleineerd.Een halfjaar daarvoor hebben de twee hun vader verloren tijdens een onverklaarbare regenbui van voorwerpen. Hun vader werd gedood door een muntstuk dat zijn oog doorboorde, terwijl een paard werd doorboord door een vallende sleutel. Als OJ op een middag getuige is van een vreemde aanwezigheid in de lucht, kost het hem weinig moeite zijn hyperactieve zus Emerald te overtuigen. Ze besluiten het fenomeen op camera vast te leggen, maar laat nou net op dat moment elk elektrisch apparaat uitvallen.
Als OJ op een avond wordt opgejaagd, uit zijn auto stapt en vervolgens naar de lucht kijkt, is zijn korte reactie een zelfverzekerd “Nope”, waarna hij veilig terug in zijn voertuig stapt. Peele lijkt ermee te willen zeggen dat je niet overal wat achter moet zoeken.

Cast

  • Daniel Kaluuya,
  • Keke Palmer,
  • Steven Yeun,
  • Brandon Perea,
  • Michael Wincott