Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Pajaros de Verano

Ciro Guerra, Cristina Gallego

125
    drama,
Colombia

Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte in Colombia, jaren ’70, laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida, dochter van de invloedrijke Ursula. Hij is afkomstig uit een vooraanstaande maar verarmde familie. Om met Zaida te kunnen trouwen, is een flinke bruidsschat nodig. Terwijl de oudere vrouwen van de inheemse Wayuu-familie hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. Met de drugs en het verdiende geld, komt het geweld.

In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Een volksvertelling die zich ontspint als gangsterfilm met mythische trekjes. Dat er veel leden van het lokale Wayuu-volk meespelen geeft de film een prachtige authentieke sfeer.

Het regisseursduo Guerra en Gallego maakte samen al verschillende films. Maar dat niet alleen, ze zijn ook internationale producenten, zoals van de Palestijnse film Wajib, die ook in de Filmwinter te zien is.