Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

The Mule

Clint Eastwood

116
    drama,
VS

Earl Stone is een eenzame man op leeftijd en werkzaam als kweker. Financieel gaat het hem niet voor de wind, waardoor hij zich genoodzaakt ziet de zaak te sluiten. Dan krijgt hij een voorstel om geld te verdienen als drugskoerier voor het Mexicaanse drugskartel. Hierdoor komt hij in het vizier van onder meer de DEA-agent Colin Bates.

Het is een waargebeurd verhaal:  de Amerikaanse leliekweker en oorlogsveteraan Earl, die failliet ging en op zijn 80ste in dienst trad van Mexico’s machtigste drugskartel, om de rekeningen te kunnen betalen. Jarenlang reed de oude man zonder ooit verdacht te worden grote ladingen cocaïne dwars door Amerika met z’n pick-uptruck. Een echte Amerikaan, die iedereen die hulp nodig heeft  zonder meer bijstaat, hoewel zijn taalgebruik niet bepaald correct is. De rol van de stoïcijnse charmeur Earl is Eastwood op het lijf geschreven.

Eastwood als regisseur laat weer zien  een scherp oog te hebben voor de complexe realiteit van het gewone Amerika, van de tegelijk beeldschone en armoedige landschappen tot en met het  impliciete en expliciete racisme. Maar de film gaat ook over hoe Earl in het reine wil komen met zijn gezin, dat hij altijd heeft verwaarloosd.