Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Den Skyldige

Gustav Möller

85
    drama, thriller,
Denemarken

Asger Holm voelt zich duidelijk niet thuis is de alarmcentrale, maar hij is daar geplaatst in afwachting van een rechtszaak vanwege zijn betrokkenheid bij een geweldsincident. Vlak voor het einde van zijn dienst beantwoordt hij de noodoproep van een vrouw, die doet alsof ze met haar dochtertje belt, maar laat doorschemeren te zijn ontvoert. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden. Al snel blijkt dat het misdrijf waar hij mee te maken heeft, veel groter is dan hij eigenlijk dacht.

Zelden is een verhaal zo minimalistisch verfilmd, en tegelijkertijd zo bloedstollend spannend. We verlaten de 112-alarmcentrale niet, en samen met telefonist Asger kunnen we alleen hóren wat er zich voor verschrikkelijks afspeelt. De verbeelding doet de rest, en dat werkt bijzonder goed. Grote oplettendheid is vereist!

Superieur filmdebuut van de Zweed Möller, die de spanningsboog straks vast weet te houden en vanaf het begin tot het verrassende einde weet te boeien.