Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Donbass

Sergey Loznitsa

121
Oekraine

Vanwege de inval van Rusland in de Oekraïne, vertonen wij de film Donbass (2018) van Sergey Loznitsa. De gehele opbrengst van deze vertoning wordt geschonken aan Giro 999 (Stichting Vluchteling), speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Op initiatief van en in samenwerking met CineSneek, distributeur Imagine en het Nederlands Filmtheater Overleg.

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst
angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news? Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Omdat de volledige opbrengst wordt gedoneerd aan Stichting Vluchteling, is het voor deze voorstelling niet mogelijk een vrijkaartje te reserveren. Ook andere kortingsacties zijn uitgesloten.