Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Free Solo

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

100
    documentaire,
VS

Het adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn droom wil verwezenlijken: het free solo beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 900 meter hoge El Capitan in Yosemite National Park, een onverzettelijk verticaal brok graniet.

Honnold is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin. Hij worstelt daarom met zijn passie, omdat de dood op de loer ligt. Het free solo klimmen is een ultieme sportprestatie. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen, maar juist die doodsdreiging zorgt ervoor dat  Honnold de ultieme concentratie kan bereiken.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Honnold ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Daartegenover rees de vraag of het ethisch verantwoord is iemand te filmen in feitelijk met zijn leven speelt.

De regisseurs van de film Free Solo zijn vrienden van Honnold, en toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld.