Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Just 6.5

Saeed Roustaee

135
    drama,
Iran

In Iran leven 6,5 miljoen drugsgebruikers. Deze uitzonderlijk spannende misdaadthriller neemt ons mee in de wereld van agenten die jagen op een grote drugsbaas. Just 6.5 laat een kant van Iran zien die nog niet vaak in de Iraanse cinema aan bod kwam. Het aantal drugsverslaafden in het land loopt in rap tempo op. Voor de narcoticabrigade is het dweilen met de kraan open, laat Roustaee zien, in een politiefilm waarin ieder personage gelaagd en geloofwaardig is – ook de slechterik van het verhaal.

Uit enkele recensies:

(Filmkrant) Als Just 6.5 iets overtuigend laat zien is het dat vrijwel iedereen betrokken is of in elk geval kan zijn bij de Iraanse drugswereld. De politie bestaat allerminst uit eenzijdige helden, de schurken zijn niet zomaar kwade masterminds. Aan alles voel je dat dit verhaal een groter probleem raakt dan we hier te zien krijgen, een landelijke epidemie wellicht. En doordat de zoektocht van Samad zo rauw en overtuigend is vormgegeven, voelt het alsof je in Just 6.5 steeds dieper tot die epidemie doordringt. Langs de vaak uitzichtloze levens van gebruikers, langs de tussenpersonen die hun leven ietsje aangenamer proberen te maken, langs de dealers die agenten willen omkopen zodra vervolging lonkt. Het is een systeem zonder winnaars. Maar niemand kan zich er nog aan onttrekken.

(De Filmrecensent) Wat nog wel het meest bijzondere is aan Just 6.5: het is een volledig Iraanse film. Gefilmd in Iran, met een Iraanse cast onder leiding van Iraanse regisseur Saeed Roustayi. Niet uitzonderlijk zou je denken, maar de onderwerpen liggen nogal gevoelig. Drugsproblematiek, het (gebrekkige?) rechtssysteem, de doodstraf, armoede en ga maar door. Dat deze film goedkeuring heeft gekregen, geproduceerd is en óók nog eens wereldwijd vertoond wordt is uitzonderlijk.

Just 6.5 is absoluut geen visitekaartje voor het land, maar we mogen de betrokkenen wel bedanken, want kwalitatief is dit een dikke aanrader. Dus verbreed je blik en stel jezelf een beetje open voor andere werelden en culturen, dat is tenslotte waar we film voor kijken.