Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Le fabuleux destin d’Amelie Poulain

Jean-Pierre Jeunet

120
    Komedie, Romantiek,
Frankrijk

Let op: film begint om 19.45 uur.

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain is een Franse romantische komedie over de verlegen maar fantasierijke Amélie.
Amélie ontdekt al heel jong dat ze  door de dingen een beetje te manipuleren werkelijk invloed uit kan oefenen op gebeurtenissen en op het gedrag van mensen.  Haar leven verandert op de dag van het overlijden van prinses Diana. Door een reeks van gebeurtenissen die volgen na haar schok over het nieuws, ontdekt ze een klein metalen doosje achter een plint in haar badkamer. In dit doosje zitten herinneringen van een jongen lang voor Amélie in het appartement heeft gewoond. Ze gaat op zoek naar deze inmiddels volwassen man om hem het doosje terug te geven. Ze maakt met zichzelf de afspraak dat als het haar lukt en de persoon er gelukkig van wordt, ze haar leven gaat wijden aan de goede zaken in het leven en het helpen van anderen.

Wij kijken naar een beeldschone en bijzonder grappige film, met een hoofdrolspeelster die met haar grote onschuldige ogen uitstekend past bij haar ondeugende streken. En passant krijgt u de meest mooie beelden van een zonnig en zeer geïdealiseerd Parijs. Een heerlijk sprookje voor volwassenen.

De film werd een internationale kaskraker en werd internationaal bekroond met vier Césars (waaronder voor beste film en beste regisseur) en kreeg vijf Academy Award-nominaties. De muziek werd gecomponeerd door Yann Tiersen.

Cast

Audrey Tautou als Amélie
en vele anderen