Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Miles Davis: Birth of the Cool

Stanley Nelson

115
    documentaire, muziekfilm,
VS

Eindelijk is er dan dé film over Miles Davis, een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. Davis wilde niet slechts muziek maken; hij wilde erkenning. Dat lukte vooral dankzij Kind of Blue (1959), het album dat nog steeds iets nieuws te zeggen heeft. Niet alleen werd Miles Davis de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, maar ook was hij met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen enorm succesvol. Tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog diep racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elk middel en mishandelde hij zijn geliefden. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch is zijn leven. Miles Davis leeft zoals hij zijn creativiteit exploreert.
Prachtig is de voice-over, de hese stem van acteur Carl Lumbly. De tekst is grotendeels ontleend aan de autobiografie Miles: The Autobiography, die Davis samen met journalist Quincy Troupe schreef.

De ervaren documentairemaker Stanley Nelson kondigde bij de Nederlandse première van Miles aan dat hij inmiddels begonnen is met zijn volgende productie over slavenhandel, die grotendeels in Amsterdam zal worden opgenomen.