Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Nomadland

Chloé Zhao

108
    drama,
VS

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern  met een door haarzelf ingerichte kampeerbus op pad als een moderne nomade. Het is geen keuze uit luxe; onderweg verdient ze met seizoensarbeid haar schaarse inkomen; een paar weken pakketjes inpakken bij Amazon, schoonmaken op een camping, fruit plukken et cetera. Ze sluit zich aan bij een groep rondreizende zestigers en zeventigers die bij de financiële crisis van 2008 huis en baan zijn verloren en net als zij zonder sociaal vangnet moeten zien te overleven.

De film is deels een aanklacht tegen het kapitalistische systeem dat slecht of niet zorgt voor de mensen die zich hierin niet staande kunnen houden. Het gaat ook over authenticiteit, dicht bij jezelf blijven, je niet schamen voor de situatie, maar je kunnen redden en daar trots op zijn.

Verwacht geen boeiende plot met een verrassende ontknoping. Maar u zult van begin tot einde geboeid zijn en genieten van het verhaal, de prachtige landschappen en de verschillende karakters.

Nomandland is bekroond met een Oscar voor Beste film, Beste regie en Beste vrouwelijke hoofdrol. En dat is volkomen terecht. Frances McDormand als Fern  schittert door heel gewoon te zijn. We kennen haar goed als de strijdbare moeder uit Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Cast

  • Frances McDormand,
  • Bob Wells,
  • Linda May,
  • David Strathairn,
  • Swankie