Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Ruben Brandt, Collector

Milorad Krstic

96
    Animatie, thriller,
Hongarije

Een sprankelende art-mystery-thriller, waar zoveel film- en kunstplezier van afspat, dat je er wel vrolijk van moet worden. Alsof Picasso een remake maakte van een James Bond uit de jaren ‘60 met Hitchcock als inspiratie.
Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Hij wordt zelf geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing.

Bijna in het geheim werkte visueel kunstenaar Krstic aan zijn meesterlijke animatiedebuut. Speels en stijlvol vormen schilderijen van Hopper, Picasso, Warhol e.a. samen met Art Deco reisposters en actie-sequenties uit o.a. Mission Impossible zowel het decor, als de personages, als de vaart in het verhaal. Voeg daarbij de fantastische muziekscore, een ode aan zowel orkestrale filmmuziek als de Britse jaren ’60 popliedjes en je hebt een heerlijke film, bejubeld door critici en publiek.Naast zijn liefde voor kunst laat Krstić ook zijn liefde voor film zien. Veel scènes en achtervolgingen zijn herkenbaar uit de film noir en heistdrama’s, maar ook James Bond.