Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

The Lobster

Yorgos Lanthimos

118
    drama, Romantiek,
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Griekenland / Frankrijk / Nederland

Het verhaal van The Lobster speelt zich af in een dystopische toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht naar een naargeestig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen 45 dagen een passende partner te vinden, zodat ze als stel stapsgewijs weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Als ze hier niet in slagen worden ze veranderd in een dier en vrijgelaten in het bos. Iedereen in het hotel zoekt naarstig naar iemand met wie ze een bepaalde uiterlijke overeenkomst hebben, zoals een spraakgebrek, een trekkend been, bijziendheid of chronisch neusbloeden.

The Lobster is een heel grappige satire op de menselijke drang om liefde te vinden, ironische kritiek op de maatschappij waarin het traditionele gezin de hoeksteen van de samenleving is. Tegelijkertijd is het een ontroerend liefdesverhaal.
Lanthimos is in topvorm. De souplesse waarmee hij het absurdisme van Luis Buñuel mixt met Aldous Huxley’s Brave New World levert een tegendraadse, droogkomische klassieker op voor het post-Tindertijdperk.