Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

De Patrick

Tim Mielants

97
    Komisch drama,

Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer, wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf. Ondertussen ziet de stiekemerd Herman zijn kans schoon voor een greep naar de macht, daar in opgehitst door zijn echtgenote Liliane, die zelf ook achterbakse spelletjes speelt.

Zo alledaags als al die naakte lijven zijn, zo bijzonder is de verfilming van dit kleine verhaal. Het is vooral een karakterstudie van de timide Patrick. De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent, en dat is op een geweldig bombastische manier gefilmd, als Shakespeareaans drama.

Het gaat goed met de Vlaamse regisseur Tim Mielants: na een heel seizoen Peaky Blinders mag hij nu het tweede seizoen op gang trekken van Legion, de gesjeesde superheldenreeks van Fargo-bedenker Noah Hawley. Met De Patrick grijpt hij terug op zijn eigen jeugdervaringen en debuteert hij als speelfilmregisseur.