Filmhuis Sneek

Elke dinsdag een unieke film

Vogels Kun Je Niet Melken ( De Boer, Het Land en De Zonen)

Barbara Makkinga

103
    documentaire,

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Graag uw aandacht voor het volgende.

De film Vogels kun je niet melken (die 7 mei tegelijk met Rimini draait) heeft voor een regionale film een recordaantal van ruim 10.000 bezoekers getrokken, waarvan 25 % in Cinesneek. Waarvan de filmhuisvoorstelling de best verkochte voorstelling was.

Dinsdag 7 mei worden makers hoofdpersonen van de documentaire in het zonnetje gezet. Dat gebeurt voorafgaand aan de filmhuisvoorstelling. Dat zit zo: we hebben vanwege deze heugelijke gebeurtenis twee films draaien op 7 mei. Voor heel eventjes wordt het publiek samengevoegd om deze korte huldiging mee te maken. De voorzitter van het filmhuisbestuur zal dit aan elkaar praten.
Uiteraard gaat daarna ieder de film van eigen keuze zien.